הקמת חברה בע"מ – ראיון עם נטלי לוי ניהול כספים במיקור חוץ

כיצד נתכנן מעבר נכון של עוסק מורשה לחברה בע"מ. ראיון הצצה אל תוך עולם הכספים עם נטלי לוי - סמנכ"לית כספים המובילה בתחומה.

המון עסקים שנמצאים בתהליך של צמיחה מתחבטים בשאלה – האם כדאי/ משתלם/ צריך לעשות את התהליך להקמת חברה בע"מ? במיוחד בשבילכם ריכזתי את כל ההיבטים הרלוונטיים שיבהירו האם כדאי לעשות את הצעד ואיך לעשות את זה נכון בראיון בלעדי עם נטלי לוי בעלת עסק לניהול כספים במיקור חוץ.


לפני שארחיב אתן כמה טיפים חשובים להקמת חברה בע"מ:

  • לפתוח רק אם חייבים – לפעמים הרעיון של פתיחת חברה נראה מעולה אך הדרך לא תמיד קצרה, לפני שרצים ופותחים חברה כדאי קודם לראות שהפעילות סדורה ומשתלם לצאת לדרך.
  • כדאי לשים לב לעיתוי פתיחת בחברה – מכיוון שפתיחת חברה כרוכה בתשלום אגרה לרשם החברות לשנה "קלנדרית", אם אתם מתכננים לפתוח בנובמבר או דצמבר כדאי להמתין לחודש ינואר כדי לא להוציא כספים מיותרים.
  • מכניסים שותף? – כדאי מאוד לעשות הסכם מייסדים -הסכם זה מסדיר את היחסים מבחינה עסקית ומשפטית בין השותפים ומפרט את כל התרחישים האפשריים בחברה במידה ושותף עוזב או במידה ומוכרים מניות וכיו"ב'.
  • הליך פתיחת חשבון חברה בע"מ – הליך פתיחת חשבון כרוך בכתיבה וחתימה על המון פרוטוקולים, אישורי עורכי דין, זכויות חתימה ועוד. לכן מומלץ לסיים את הפרוצדורה מול הבנקאי ואז לגשת בבת לטיפול בכל נושא הניירת ללא ריצות מיותרות.

 

לקביעת שיחת ייעוץ עם נטלי ניהול כספים במיקור חוץ לחצו כאן עכשיו

כעת נפרט על ההיבטים השונים שיש לשקול בעת פתיחה והקמת חברה בע"מ –


1. ההיבט המשפטיההבדל העיקרי בין חברה לבין עוסק מורשה הוא, שחברה בע"מ הינה ישות משפטית נפרדת מהבעלים.

לדוגמא – כאשר עוסק מורשה נקלע לחובות ולתביעות משפטיות נכסיו הפרטיים בסכנה לעומת זאת, כאשר חברה נקלעת למצוקה כלכלית בעל החברה לא בסכנה מכיוון שהוא והחברה ישויות נפרדות. לפי עקרון "האישיות המשפטית הנפרדת", בעל המניות בחברה מוגן לרוב מבחינה משפטית.

עצמאי שצבר חוב, ערב לחוב באופן אישי וחשוף לתביעת החזר החוב מצד הנושה, לעומת זאת חברה בע"מ היא למעשה גוף משפטי ואישיות משפטית נפרדת. כאשר חברה נקלעת לקשיים כלכליים, הנושים לא יוכלו לתבוע את החוב מבעלי המניות. אלא אם כן, בעל המניות נדרש להיות ערב לחוב באופן אישי. מצב שהוא די שכיח בעולם הבנקאות, לרוב הבנק מחתים את בעל החברה על ערבות אישית ובעת חדלות פירעון אף לרדת לנכסיו האישיים.

כדי להתגבר על מגבלה זו, הבנקים נוטים לרוב, בטרם מתן אשראי לחברה, להחתים גם את בעל המניות כערב לחוב באופן אישי כך שגם אם החברה תתכנס לקראת חדלות פירעון,
יהיה ניתן לדרוש ממנו לפרוע את החובות שצברה החברה בבעלותו.

פועל יוצא מכך, שמבחינה משפטית ההגנה הטובה ביותר היא להיות בעל חברה,
יחד עם זאת, החוק מסייג את תוקפו של עיקרון הגבלת האחריות במספר סייגים כרישום בחוק של החברה כחברה בע"מ, אי ביצוע עבירה פלילית שהיא זו שגרמה להיווצרותם של החובות, הצגת החברה את עצמה בע"מ מול ספקיה וכדומה. נקודה נוספת, חברה ניתנת למסחר, יכולים להנפיק חברה בע"מ, לעומת זאת עוסק מורשה לא ניתן לסחור בו/ להנפיקו, מכיוון שהוא גוף פרטי.


2. היבט כלכלי
ומיסויי –
היתרונות בפתיחת חברה – חיסכון בתשלום ביטוח לאומי ומס בריאות –חסכון משמעותי בתשלומי ביטוח לאומי, עצמאי חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי על פי חוק על כל הכנסותיו החל מהשקל הראשון ועד לתקרה הקבועה בחוק הביטוח הלאומי. 
לעומת זאת, בעל חברה בע"מ, יחויב בביטוח לאומי רק בגין השכר שימשוך מהחברה, מה גם שדיבידנד פטור אף הוא מתשלום ביטוח לאומי.

מיסוי עצמאי – יחיד הפועל כעצמאי משלם מס הכנסה לפי מדרגות מס קבועות וזאת בהתאם לגובה הכנסותיו. שיעור המס השולי המרבי של יחיד הנו 47% נכון לשנת 2019 כאשר במקרים מסוימים במדרגת הכנסה זו, קיים סיכוי שהיחיד יחויב גם במס יסף בשיעור 3% אם הכנסתו החייבת גבוהה 649,561 ש"ח. (נכון לשנת המס 2019).
מס יסף יחול על כל שקל נוסף של הכנסה מעבר תקרה זו.

מס חברות ומיסוי בעל המניות – נטל המס המוטל על בעל מניות בחברה בע"מ מורכב כך: מס חברות קבוע אשר חל על ההכנסה החייבת של חברה בשיעור 23% ומס על משיכת דיבידנד בשיעור 30% על אותן ההכנסות מדיבידנד וזאת במידה שבעל החברה מעוניין לשלשל את כל הרווחים לכיסו, אך ישנן אפשרויות נוספות של תכנון מס שימנעו את תשלום המס הגבוה, כפי שיובא בהמשך.

גם כאן נדרש לשים לב שאם סכום הדיבידנד שנמשך גבוה מ- 647,640 ש"ח יחול מס נוסף בשיעור 3% על כל שקל שנמשך מעבר לתקרה זו. (נכון ל-2021)

יתרון נוסף – תכנון מס ישנה האפשרות לבעל המניות בחברה, לבחור לדחות את משיכת הדיבידנד ותשלום המס בגין משיכת הדיבידנד ואף להימנע מתשלום מס יסף, וזאת במטרה למנף את הרווחים הצבורים בחברה למימון פעילויות או השקעות נוספות.
לפיכך, פעולות של דחייה או הימנעות מחלוקת רווחים מביאות להקטנת חבות המס של חברה בע"מ ביחס לזו המוטלת על פעילות עצמאי.
כיום, על מנת לשמר את הרווחים לאחר תשלום מס חברות (23%), ולהימנע מתשלום מס על דיבידנדים בשיעור של 30% ומס יסף נוסף בשיעור 3%, מעדיפים בעלי השליטה בחברות להימנע מחלוקת דיבידנדים מרווחי החברה ולהותיר רווחים אלו בחבר או לפחות חלק מהם.

לשם השוואה, להלן טבלת המס השולי החלה על עוסקים פטורים ומורשים (מיגיעה אישית)

הכנסה שנתית                           הכנסה חודשית              שיעור המס עד 75,480 ש"ח ;                       עד 6,290 ₪                  10% 75,481- 108,360 ש"ח              6,291- 9,030 ש"ח         14%     108,361- 173,880 ₪               9,031- 14,490 ש"ח       20% 173,881- 241,680 ₪               14,491 - 20,140 ש"ח    31% 241,681- 502,920 ₪               20,141- 41,910 ש"ח     35% 502,921- 647,640 ₪               41,911 - 53,970 ש"ח    47%


בחינת הכדאיות מורכבת ואינדיבידואלית לכל עסק ועסק, אבל כלל האצבע הוא בחינת המוזמנים/הרווחים בעסק לאורך זמן – צפי הרווח העתידי מהעסק ומה יקרה איתו, האם תמשכו אותו כמשכורת או שמא תשקיעו אותו בחזרה בעסק?

בעיקרון פתיחת חברה הופכת להיות כלכלית כאשר יש רווחים של עשרות אלפי שקלים או יותר,
בנוסף לאמור לעיל תפעול חברה הינו יקר מכיוון שישנה חובה לנהל הנהלת חשבונות דו צדדית הדורשת עבודה גדולה יותר ולכן העלויות שיגבו מכם גבוהות יותר והיא נאמדת לרוב בין פי- 2

לפי-3 במקרה של חברה בע"מ, בנוסף יש לקחת בחשבון גם עלויות של אגרת רישום ועלויות של ניהול חשבונות עסקיים בבנק.


3. נראות ומוניטין –
שיקול נוסף לפתיחת חברה בע"מ הוא הנראות.
לרוב עוסקים מורשים נתפסים כבעלי עסקים קטנים יותר לעומת חברה בע"מ הנחשבת לתאגיד בעל היקף גדול יותר, ולכן עסקים המעוניינים למתג את עצמם כיציבים ובעלי מחזורים גדולים יותר, נוטים לפתוח חברה בע"מ. יש לציין שנושא היתרון כרוך בעבודה מול חברות ופחות משמעותית כאשר עובדים מול לקוחות פרטיים שלא בקיאים או מתעניינים בצורת התאגדות מסוימת.

4. עסק עם שותפים – אחת הסיבות הנפוצות להקמת חברה היא עסק של כמה שותפים אמנם ישנה אפשרות להקים שותפות ולא חברה בע"מ אך ככל שיש מספר שותפים גדול יותר כך נכון להקים הכל תחת מטריה אחת של חברה בע"מ.
ואת משום שניתן לבצע שינויים בבעלות בצורה פשוטה יחסית
במקרה של שותפות שאיננה חברה בע"מ, כל שינוי בשותפות מצריך הסכמה של כל שאר השותפים,
שינוי כזה יכול לגרור לפירוק השותפות ויצירת שותפות חדשה אחרת.
שותפות בעיקרה איננה גמישה ביחס לחברה בע"מ וזה גם חסרונה, כל אי הסכמה או בעיה יכולה מהר מאוד להוביל לשותפות מפורקת ולסגירת העסק.

5. עסקים עם סיכון גבוה – המאפיינים לעסקים אלו הם גודל ההוצאות אשר מאוד משמעותיים בתחומם.
עסקים שלא מייצרים מספיק הכנסה בייחס להוצאות ומאוימים בקריסה כלכלית במקרים כאלו פתיחת חברה תגן על בעל הבית ועל נכסיו הפרטיים מכיוון שההפסדים לא יהיו על שמו והנושים יפנו לחברה ולא אליו ישירות.
דוגמא בולטת לתחום מסוכן הינו תחום המסעדנות, ניתן לראות כי רוב המסעדות ובתי הקפה שורדים שנים בודדות מכיוון שמדובר בשוק תחרותי ביותר ובעלויות חומרי גלם ותקרות מאוד גבוהות.


לפני פתיחת חברה מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום: 

הכירו את נטלי לוי, מנכ"לית ובעלים של "נטלי לוי שירותים פיננסיים". בעלת תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות ותואר שני במנהל עסקים ומתחילה בימים אלו דוקטורט במנהל עסקים. תפסנו אותה לראיון אישי ומרתק של אישה חזקה בעולם המספרים.


נטלי, ספרי לנו על עצמך:
 

"נטלי לוי שירותים פיננסים" מספקת פתרונות ניהול כספים במיקור חוץ ויעוץ פיננסי לחברות בסדרי גודל קטן עד בינוני, לעסקים, לעצמאים בעת פתיחת חברה על כל שלביה, הכנת תוכניות עסקיות והכוונה במימון.

רוב שנותיי עסקתי בתפקידים שונים בניהול הכספים החל מחשבות בחברות גדולות וכלה בתפקידי סמנכ"ליות כספים בתאגידים מובילים, ניסיון עצום הכול ההתנהלות מול עולם הבנקאות ושליטה בניהול סיכונים פיננסים בעלת ניסיון של יותר מ-20 שנה בתחום הכספים.

ובנימה אישית- השירות ללקוח ויחסי האנוש הם הערכים החשובים בעיני, להקשיב ללקוח ולזהות את הצרכים הנכונים לו וכמובן – מקצועיות מעל הכול.

לשיחת ייעוץ עם נטלי לוי תלחצו עכשיו על הכפתור האדום פה למטה ותעברו לאתר הרשמי שלה

לקביעת שיחת ייעוץ עם נטלי ניהול כספים במיקור חוץ לחצו כאן עכשיו

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך:

מוצרים דיגיטליים למה מוצר דיגיטלי זה בדיוק מה שאתם צריכים

פנסיה נט – המדריך המקיף להשוואת קרנות פנסיה

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button