חליטות או לא להיות: החליטות שהכי בריא (וטעים!) לשתות

החליטות צמחים הן ״מתנה״ גדולה שקיבלנו מהטבע, אבל הרבה אנשים לא מנצלים אותה, הם זמינים בכל מקום, זולים, פשוטים לשתייה והכנה ובריאים בטירוף.

למעשה, חליטות צמחים הן מהדברים הכי בריאים שתוכלו לשתות. נמאס לכם ממים או סודה, ואתם לא רוצים לשתות קפאין (שמצוי בשפע בתה או קפה) או רחמנא ליצלן משקאות תעשייתיים עתירי סוכר? החליטות הן פתרון – גם בריא וגם טעים. אז מה זו בעצם חליטות צמחים? בגדול, הפעולה של לקחת צמח (טרי או מיובש) "ולחלוט" אותו במים רותחים, נקראת חליטה. המים הרותחים ״ממצים״ את כל הטוב שבצמח – כולל הטעם. האם גם תה הוא חליטה? כן, אבל שיח התה (קמליה סינית/קמליה סיננסיס) מכיל גם קפאין – ולכן נהוג לכלול את התה בקבוצה נפרדת ולא יחד עם שאר חליטות הצמחים (נענע, לואיזה, מרווה וכו׳), שלא כוללות קפאין, ולכן רובן מתאימות למשל לשתיה לפני השינה, וגם לקירור.

 

מה עוד כדאי לדעת על חליטות?

 ישנם כמה סוגים של חליטות – למשל, חליטות צמחים (יבשים או טריים) וחליטות פירות (לרוב פרי מיובש). יש גם חליטות שאינן של צמחים או פירות, כמו למשל חליטת קינמון או הל, שהיא חליטת תבלין, וג׳ינג׳ר או כורכום שהם שורשים. חליטות הפירות המיובשים הפכו לפופולריות מאוד בישראל בשנים האחרונות, והתפזורות המפתות עם שמות כמו ״פירות קיץ״ או ״קסם אקזוטי״, שמתאפיינות בטעם משכר וניחוח גן עדן (ומתאימות גם לאכילה). חשוב לזכור שרובן מכילות סוכר בכמות גבוהה, לצד חומרים אחרים שלא כל כך מומלצים לנו, ולכן כדאי יותר להתייחס אליהן כממתק או פינוק מאשר משקה בריאות.

לעומתן, חליטות הצמחים, במידה ולא תוסיפו להן סוכר, יכולות בהחלט להיקרא ״משקה בריאות״ בלי נקיפות מצפון. לרוב החליטות השפעה מרגיעה על הגוף ומערכת העיכול, יכולת לסייע בהתקררות או כאבי גרון, השפעה נוגדת דלקות וחיידקים, ויתרונות רבים נוספים. יתרון נוסף הוא העובדה שהחליטות שאינן תה לא מכילות קפאין, ולכן לא ״מייבשות״ אלא מרוות ומוסיפות נוזלים לגוף. את רוב החליטות (פרט לכמה שנחשבות מרות, כמו שיבא, ופרט לתה שאינו שחור), כדאי לחלוט במים רותחים (98-100 מעלות) במשך 5 דקות, כדי ״למצות״ לתוך המים את החומרים הטובים שבכל צמח. אם אתם יכולים, העדיפו צמחים טריים (ועדיף אפילו כאלה שתגדלו באדנית בגינה או במרפסת) על פני צמחים מיובשים, שכן חלק מהצמחים (מרווה למשל) מאבדים חלק מהתכונות הטובות והארומטיות שלהם בתהליך הייבוש.

 

להלן כמה מהצמחים הכי מומלצים לחליטות, שגם אפשר להשיג די בקלות:

מרווה

מרווה נחשבת לא רק לאחת מהחליטות הטעימות והארומטיות אלא גם הבריאות ביותר, ומומלצת בעיקר כשהיא טריה (למזלנו, קל יחסית לגדל אותה באקלים הישראלי). למרווה יכולות חיטוי ולוחמה בחיידקים, היא נהדרת לחיטוי הגרון והקלה בכאבי גרון, והקלה על שיעול וליחה, הרגעה במצבים של מתח וחוסר שקט, ותורמת לתחושה של שלווה ואנרגיה. המרווה טובה גם לשיפור מצב הרוח, ויש לה השפעה מעולה גם על הקיבה ומערכת העיכול. עם זאת, חשוב לזכור: המרווה לא מומלצת לשימוש בזמן הריון והנקה (למרווה יש יכולת ״לייבש״ את חלב האם).

 

לואיזה

לואיזה לימונית (באנגלית Lemon Verbena) הוא אחד מעשבי החליטה הפופולריים ביותר, שהוא בעיני רבים עשב החליטה עם הטעם הכי-הכי, שיש בו מעט מהמתיקות של הנענע ומעט מהטוויסט הכאילו-לימוני של הלמון גראס. הלואיזה טעימה ופופולרית טרייה ומיובשת, ויש לה השפעה מאוד מרגיעה, ולכן היא גם מומלצת מאוד לפני השינה. הטעם הנהדר שלה מתאים גם מאוד למבקשים להיגמל או להפחית סוכר, שכן היא טעימה מאוד גם בלי המתקה. ללואיזה תכונות אנטי-בקטריאליות, היא עשירה בנוגדי חמצון, היא נהדרת לייבוש ליחה וטובה מאוד כשמצטננים או בהפחתת כאבים ודלקות בגרון, ואפילו טובה למערכת העיכול. ואם כל זה לא מספיק, אז היא גם מתאימה לשימוש באמבטיה. אבל הכי הכי – כחליטה מרגיעה לפני שהולכים לישון (אנחנו למשל אוהבים לחלוט אותה ביחד עם קמומיל – שני ״מרגיעים״ מנצחים, והטעם הנפלא של הלואיזה מצליח ״להעלים״ את הטעם הספציפי של הקמומיל שאנחנו פחות אוהבים).

 

קמומיל (בבונג)

הפרחים המיובשים של צמח הבר הריחני בבונג, היא חליטה מצטיינת. אפשר לכתוב כל כך הרבה על היתרונות של הקמומיל, אבל הוא מפורסם בעיקר בתכונות המרגיעות שלו. הקמומיל מסייע מאוד להירדם מהר ולישון טוב יותר, הוא מפחית את רמות המתח והחרדה, נהדר לאיזון רמות הסוכן והאינסולין בדם, הוא נהדר להפחתת צרבות, מסייע למערכת העיכול, מפחית דלקות, נהדר לטיפול בעור ובקיצור – צמח מרפא אמיתי. את הקמומיל מומלץ מאוד לשתות אחרי השינה, או להרגע איתו אחרי יום עבודה. מומלץ במיוחד למתקשים להרדם, או במקרה של כאב בטן. חלק מאיתנו אוהבים מאוד את טעם הקמומיל, אך לחלקנו הוא עשוי להיות מעט משעמם או מוזר, לכן תוכלו לשלב אותו ביחד עם צמחים אחרים, ליצור חליטות  למשל עם נענע, למון גראס או לואיזה.

 

למון גראס (לימונית/עשב לימון)

הלמון גראס הוא עשב בעל טעם לימוני עדין, מתקתק, ארומטי ונפלא, ולא לחינם הוא מככב במטבח התאילנדי הנפלא למשל, והולך נפלא עם דגים. בחליטות הלמון גראס פשוט מענג, כששותים אותו לבד או מוסיפים לו למשל לואיזה. ללמון גראס כמה יתרונות בריאותיים: הוא עשיר בנוגדי חמצון, הוא אנטי-דלקטי ואנטי-בקטריאלי, הוא נהדר לשיפור האנרגיה ומצב הרוח לצד תחושת רוגע, נהדר להפחתת כאבים, ניקוי רעלים ואפילו טוב לטיפול בפטריות. נסו לשתות אותו או לבשל איתו כשהוא טרי – ותרוויחו ארומה פנומנלית ובריאות על הדרך.

 

נענע

אל תתבלבלו עם מנטה, שהיא נענע חריפה. את הנענה קל לגדל, וקשה מאוד שלא לאהוב את הטעם שלה במים רותחים, עם או בלי תה. נענע טריה מקובלת מאוד כמשקה חם בחלקים נרחבים של העולם (למשל במזרח התיכון ובצפון אפריקה), והיא גם רכיב נהדר בסלטים, חליטות, קוקטיילים או תבשילים (נסו פעם לשלב נענע טרייה בשקשוקה). אבל הנענע הכי-הכי בחליטה, חמה או קרה. הנענע נהדרת למערכת העיכול, ומסייעת גם להקלה על גזים, למצבי נפיחות ולכאבי בטן. הנענע גם מסייעת להקלה במקרים של הצטננות, מסייעת בהקלה על דלקת גרון או חום, ועוד.

 

ג׳ינג׳ר (זנגביל)

אם יש ״תרופת טבע״ אחת שמסוגלת להיות ״חזקה״ כמו תרופות של בית מרקחת – זה ג׳ינג׳ר.  אבל זכרו – בג׳ינג׳ר כמו בתרופה של ממש (וכמו עם שום) – כדאי ומומלץ לצרוך – אבל לא להגזים בכמויות, כי הוא עלול לגרום לחומציות שכצורכים יותר מדי ממנו. הג׳ינג׳ר עושה המון דברים טובים: הוא בעל השפעות אנטי-דלקתיות, נהדר במקרים של דלקת גרון או שיעול, הוא נוגד זיהומים, עשיר בנוגדי חמצון ובעל יכולת חיטוי ולוחמה בזיהומים.

 

כורכום

בן הדוד הכתום של הג׳ינג׳ר, גם הוא תרופת פלא של ממש, בעיקר בכל הנוגע למלחמה בדלקות. הכורכום (כשהוא טרי או מיובש) הוא ״אלוף״ בניקוי הגוף מרעלים ודלקות, ומסייע בשיפור מערכת החיסון, מערכת העיכול, מצב הרוח, איזון השומנים והסוכר בדם, ואפילו מאט תהליכי הזדקנות! נסו לשלב אותו בחליטות שלכם ועם צמחים אחרים (או עם ג׳ינג׳ר). בהתחלה הטעם אולי יזכיר לכם מרק או תבשיל מרוקאי, אבל כשתתרגלו  אתם תכניסו אותם הרבה לחליטות שלכם ותרוויחו את אחת מתרופות הטבע הנהדרות שיש.

 

 קינמון

רוצים ״להוריד את הבטן״? קינמון הוא אחד מהמומלצים בתחום. הקינמון מופק מהגזע הפנימי של עץ ממשפחת הקינמונום, הגדלים בין השאר באינדונזיה, דרום אמריקה, סרי לנקה ואפילו במצרים. התבלין/מקל הארומטי נהדר לא רק בתבשילים או קינוחים או כאבקה על קפה או תפוחים צלויים, אלא נהדר גם במשקאות חמים (למשל יינות חמים באירופה בתקופת חג המולד) או חליטות. הקינמון נהדר לשמירה על המשקל, להרזיה ולהורדת השומן הבטני. הקינמון מסייע לשמירה על איזון הסוכר בדם, לטיפול בשפעת, ומסייע למערכת החיסונית, למערכת העיכול ולכבד.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button