טורטיקוליס – העדפת צד, מה זה וכיצד נוכל לטפל?

שמתם לב שהתינוק שלכם מעדיף צד מסוים? זהו מצב הנקרא טורטיקוליס- העדפת צד. כיצד נמנע את זה? כאן אנו נציג לכם את המידע שכל הורה צריך לדעת.

מה זה טורטיקוליס?

זה מנח אסימטרי של הצוואר. הפיתול יכול להתבטא בהטייה צדית של הראש והצוואר או במילים פשוטות, העדפת צד. התינוק מרים את ראשו רק לכיוון אחד למרות שיש גירויים בצד השני. ישנם שני סוגי טורטיקוליס, אחד מולד ואחד נרכש. לצערנו אנו רואים העדפת צד נרכש במצב שכיח יותר ויותר.

טורטיקוליס מולד

זהו מצב שנובע מהמנח שהתינוק שכב בבטן של האם או דרך טראומה, למשל לידת ואקום. שריר הצוואר קצר בצד אחד לעומת הצד השני מה שגורם להגבלה בתנועת התינוק. בימיו הראשונים של התינוק מאוד קשה לאבחן, מכיוון שהוא אינו שולט עדיין בשרירי הצוואר אך לאחר תקופה של כמה שבועות, כשהתינוק מסוגל להרים את ראשו לבד, נוכל לראות אם יש הגבלה או העדפה צד אצל התינוק.

טורטיקוליס נרכש?

טורטיקוליס נרכש קורה במצב שהפעולות היומיומיות של התינוק מבוצעות לכיוון אחד בלבד. כאשר מאכילים את התינוק רק בצד ימין/שמאל ולא מחליפים צד, כששמים את התינוק לישון רק בצד אחד כל פעם. ככה ראשו של התינוק מופנה תמיד לצד אחד.

גורמים נוספים :

יכולים להיווצר גומרים רפואיים אחרים כגון פזילה, (התינוק יעדיף צד אחד כדי להתמקד ולראות יותר טוב), ריפלוקס ובקע סרעפתי (מצב זה יכול לחלוף לאחר טיפול תרופתי ותזונתי מתאים). גם תופעות נוירולוגיות יכולות לגרום למצב של טורטיקוליס.

מה ההשפעה של טורטיקוליס ללא טיפול?

טורטיקוליס נרכש ומולד ללא טיפול נכון או ללא טיפול בכלל, יכול להשפיע קשות על התפתחותו התקינה של התינוק. כך גם היא גורמת להשטחה ועיוות של הגולגולת עקב לחץ מתמשך רק על צד אחד של הראש (פלגיוצפליה). אסימטריה ברפלקסים והחזרי שיווי משקל, וכתוצאה מכך הפרעות ביציבה ובהתפתחות המוטורית של התינוק.

 מתי כדאי ללכת לטפל ?

בגלל ההשלכות המשמעותיות, יש חשיבות עליונה לזהות כמה שיותר מוקדם ומתן מענה טיפולי מהיר. אם אתם מרגישים כי קיימת אסימטריה אנא גשו לרופא הילדים לקביעת טיפול מתאים.

איך להימנע מטורטיקוליס?

לידיעתכם, חשוב לטפל בכל מצב של אסימטריה אצל היילוד. כדי להימנע מטורטיקוליס אנא בצעו את השלבים הבאים:

  • דאגו שהתינוק יישן על שני צידי הראש כדי למנוע עיוות גולגולתי, נוכל תוך כדי שינה להזיז את ראשו לצד השני.
  • האכלת בקבוק/ הנקה כל פעם מצד אחר.
  • עד גיל חצי שנה ,נמעיט בשכיבה במנחים לא ישרים כמו על טרמפולינה וסלקל. (מומלץ עד 15 דקות ביום).
  • שכיבה על הבטן משפרת את השליטה על הראש ושרירי הצוואר, הקפידו לשים את התינוק על הבטן בפרקי הערות כמה שיותר.
  • חשוב לגשת לתינוק מצד ימין ומצד שמאל ולאזן את הגירויים משני הצדדים.

חשוב להדגיש שגם במקרים שבהם אתם מבצעים את כל הפעולות ועדיין אינכם רואים שיפור אנא גשו לרופא המטפל או לפיזיותרפיסט להמשך טיפול וקבלת תרגילים נכונים. כך תצליחו לתקן את הבעיה מהשורש שלה ולמנוע בעיות התפתחותיות בהמשך.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button