כריש – כמה הוא באמת מסוכן וכמה סוגי כרישים יש?
כריש הוא הטורף הימי הכי גדול ומפורסם. כרישים נוטים להיקשר אצלנו למשהו מפחיד ומסוכן, אך האם באמת הם מהווים עבורנו סכנה? בואו לגלות
מי לא מכיר את הטורף הימי הכי מפחיד שיש – כריש. אבל למי אנחנו מתייחסים בעצם במונח הזה? מי נכללים תחת אותה משפחת ואת מי נוטים לבלבל ככרישים אך הם בעצם לא? והאם הם באמת כל כך מסוכנים עבורנו כמו שנוטים לחשוב? בואו נגלה
כרישים
הכרישאים הינה סדרה של דגי סחוס המכילה בתוכה למעלה מ270 סוגים שונים של כרישים. בתוך הסדרה הם מתחלקים לכמה משפחות שונות. ישנה את משפחת הכרישיים המכילים בתוכה 12 סוגים שונים, בין היתר מכילים הכרישיים את הסוגים הבאים: כריש לימון, שונית קריביים , משי, שחור סנפירים, כריש כחול, טיגריסי, לבן קצוות, ארך -גף ועוד.
ישנה משפחה נוספת בשם "פטישניים" המונה 9 סוגים שונים ולכולם מאפיין בולט אחד- צורת ראשם המיוחדת הדומה בצורתה לפטיש ומכאן מגיע שמם המיוחד.
בנוסף ישנה סדרה בתוך מחלקת דגי הסחוס שנקראת "דמויי כריש", פעמים רבות בייחוס למונח כריש מתייחסים למינים מין קבוצה זו והבולטים שבה הם: עמלץ לבן – שהוא הטורף הגדול ביותר בין הדגים, עמלץ כחול, ליוויתני – שהוא הדג הגדול ביותר בעולם, פטישן כד חרטום, טיגריסי, כריש כחול וכריש שורי.
לרובם יש חושים חדים במיוחד בדגש על חוש הריח והראייה ויכולות להרגיש תזוזות גם הכי קלות במים. ככלל הם יצורים בעלי יכולת שחייה יוצאת מן הכלל ורובם צדים את טרפם תוך כדי תנועה. רוב הסוגים נוטים לנוע בלהקות ולנדוד בהתאם לטמפרטורת המים, חיפוש אחר טרף ושינוי בזרמים השונים.
אז כמה הם באמת מסוכנים עבורנו?
למרות הדימוי המפחיד, התוקפני והאלים המיוחס כלפיהם בעקבות השפעות מהתרבות המודרנית כגון סרטי אימה ומשחקי מחשב, מדובר בחייה שלרוב אינה מסוכנת לבני אדם ואינה מרבה לתקוף אנשים. אין זה אומר שהיא אינה חייה מסוכנת וכמובן שמומלץ להתרחק מהם עד כמה שאפשר אבל כן חשוב לציין כי אחוזי התקיפה והתמותה מתקיפות כרישים בעולם נמוכות מאוד.
סביר להניח שהוא נראה יותר מאיים בסרטים מאשר נגיד… יתוש, פה מדובר על הטורף הימי הענק עם השיניים החדות, הגודל המטורף והצורה המאיימת שלו, תמיד אפשר לצרף לתמונות האלה מוזיקה מותחת ולקבל סצנה מושלמת לכל סרט אימה בינוני מינוס.
אבל למען האמת יתושים הם החייה הכי מאיימת ומסוכנת לבני אדם והיא החיה האחראית לאחוזי התמותה הכי גבוהים בעולם, בניגוד לחברנו שיצא לו שם כל כך רע למרות שהוא בקושי פוגע, מתקרב או הורג אנשים.
מתועדים מקרים בהם הם אכן תקפו, פגעו והרגו אנשים ברחבי העולם, אך בהיבט יחסי וסטטיסטי לפגיעות ותמותת אנשים מתקיפות בעלי חיים שונות הכריש לא נמצא בין המסוכנים ביותר כלפי האדם ואירועי התקיפה שלהם הם יחסיים, נקודתיים ודי נדירים.
לסיכום
במאמר זה למדנו על כמה הכללות שונות במיוחסות לאותה משפחה של טורפים הימים הלא הם – הכרישים. למרות שגילינו כי הם אינם מאיימים עלינו כמו שנוטים לחשוב לא מומלץ ללכת לשחות איתם או לנסות להתקרב אליהם בשום צורה, בכל זאת מדובר בחיית פרא עם יכולות קטלניות מרשימות, למרות זאת, אין סיבה לייחס להם תדמית של "הרוצח מהמעמקים" או "מפלצות הים", בסופו של דבר מדובר בחיות מרתקות שמהוות חלק בלתי נפרד משרשרת המזון בים ומהאיזון האקולוגי העדין של עולמנו.