ראפור – אומנות התקשורת הבין אישית

ראפור הינו הבסיס של כימיה ותקשורת בין אישית עם אנשים והסביבה. במאמר זה נסביר לכם מהו ראפור וכיצד נוכל לשלב אותו בחיינו בצורה אפקטיבית.

ראפור הוא הבסיס לפיתוח תקשורת בין אישית בכל סיטואציה בחיים. בין אם זה מערכות יחסים, זוגיות וגם תחומים כמו מכירות, ניהול אנשים וכו'. ישנם אנשים שהם יכולים בטבעיות למצוא חיבור מהיר ולהיות פתוחים עם אנשים. ומנגד, ישנם אנשים המתקשים להיפתח או לרכוש קשרים, במיוחד עם אנשים שחושבים שונה מאיתנו או אנשים חדשים. 
האם אנחנו באמת יכולים לקחת את השליטה על יצירת תקשורת בין אישית (ראפור) לידיים שלנו?

 

מה זה ראפור?

מכירים את זה שאתם פוגשים אדם לראשונה בחייכם, ומקבלים את ההרגשה הזו שאתם מכירים אותו מאיפשהו ? ישר הרגשתם בנוח בסביבתו ,וממש יכולתם לסמוך עליו מהרגע הראשון.
כמה פעמים הרגשתם משיכה לאדם מסוים ? ולאו דווקא בהקשר המיני, יותר כמו הרגשה שיש בו משהו מוכר שמאוד קל לכם להזדהות איתו או שקיימות בו תכונות שהייתם רוצים לאמץ לעצמכם.
מה היא כמות האנשים שאתם מכירים שפשוט יש להם יכולת להתחבר לכולם בקלות ובכל רגע נתון ?, או לחלופין מישהו שכולם מאוד אוהבים ולכם מאוד קשה להבין למה. 

כעת, נסו לדמיין לעצמכם מה יכול לקרות אם תקבלו את היכולת להתחבב ולהתחבר עם כל אדם שרק תרצו, בכל זמן ובכל סוג של קשר. יותר מזה, דמיינו לעצמכם מה עשוי לקרות כאשר תקבלו יכולת להתחבר עוד יותר ללקוח,לבוס, לקולגות לעבודה, לבני זוג.

ראפור (מהמילה Rapport בצרפתית), היא הבסיס לכל טיפול בשיטת הNLP. כל עוד לא מתקיים ראפור בין שני אנשים הסיכוי לתקשורת מוצלחת ביניהם פוחתת בצורה משמעותית. יותר מזה ,הצלחה בתהליכי מכירה, הרכבת אמון וכדומה, ברובה תלויה ברמת הראפור שנוצר בין 2 המשתתפים בדו השיח.

 

איך  יוצרים ראפור (תקשורת בין אישית)?

כשיש כימיה (ראפור) בין אנשים הם מתאימים את עצמם באופן לא מודע אחד לשני. ראפור בין אנשים אוטומטית מלווה בתחושה הדדית של נינוחות, היא מנחה אותנו להתחבר ולהצטרף לחוויה של הבן אדם ממולנו ובעזרתו, נוכל להוביל את החוויה למקום שאנו רוצים. התוכן של השיחה לא חשוב כמו איך אנחנו מציגים את התוכן, טון דיבור, קצב ושפת גוף.

אפשר ליצור ראפור ברמה הבסיסית ביותר דרך יצירת התאמות שונות לאדם שנמצא מולנו.
פעולת ההתאמה היא פעולה אשר קיימת בתת המודע, יש בה המון עדינות עד רמה שהמודע שלנו לא מצליח לקלוט אותה. בכדי להצליח להשיג התאמה, ישנו צורך בשינוי תנוחת הגוף באופן לא בולט במיוחד ולהתאים את התנוחה במדוייק לתנוחה של האדם השני, כמספר רגעים לאחר שהאדם שמולנו עשה את שינוי התנוחה בעצמו.

 

ניתן לעשות התאמות ברמות שונות כגון:

1.תנוחת הגוף
2.תנועות הידיים, הנחת היד
3.הטיות של הראש
4.קצב המצמוץ
5.הטונאליות ואיכות הקול
6.הבעות הפנים.
7.רמת האנרגיה
8.חזרתיות על מילים
9.צורת ביטוי
10.קצב הנשימה
11.המתח שקיים בשרירים
12.סגנון התקשורת
13.שפת הגוף
14.הערכים והאמונות

*שלושה הפרמטרים האחרונים תורמים ליצירת ראפור עמוק  בהרבה יותר*

 

יתרונותיה של הראפור:

יצירת ראפור ( תקשורת בין אישית), יכול להקל לנו בתקשורת עם אנשים, דו שיח בעבודה, בבית וכל מצב בחיים שיש לנו צורך בתקשורת בין אישית עם אנשים. עם יצירת הראפור נוכל להעביר מסר בצורה שבו אנחנו רצינו שתתפרש. נוכל להצליח "להיכנס אל תוך הנעליים" של הבן אדם שמולנו ולדעת להגיב בהתאם אליו. נוכל להצליח להתחבר לאנשים חדשים יותר בקלות. לשמור מערכות יחסים טובות עם הבן זוג, המנהל בעבודה, יצירת קשר בריא עם הילדים ועם הקרובים שלנו. נוכל לקחת את הראפור לצורך מכירות ולמכור את המוצר שאנחנו רוצים בדרך משכנעת וטובה. יצירת ראפור מאפשרת לאנשים להיפתח בפנינו, נוכל להרגיש הערכה והבנה יותר כלפי אנשים.

 

איך נוכל לבצע ראפור? 

כדי שנוכל לבצע תקשורת בין אישית נצרך לעקוב לפי המהלכים הבאים:

התאמה פיזית-
חשוב לשים לב לתנוחת הגוף של האדם. האם הוא נשען קדימה או אחורה, האם הוא משלב את רגליו ואם כן לאיזה צד, האם ידיו מונחות על השולחן, שלובות, מונחות על ברכיו, האם הן מונחות באופן סימטרי ועוד.

נוכל לבצע  ראפור בצורת ההתאמות הבאות-

  • התאמת הגוף באופן טוטאלי, כלומר, לעמוד או לשבת בדיוק באותה הדרך שבה האדם עומד או יושב בפנינו.
  • התאמת חלקי הגוף באמצעות תנועות ספציפיות החוזרות על עצמן כמה פעמים. 
  • התאמת חצי הגוף כלומר התאמה רק לפלג הגוף העליון\תחתון.
  • התאמת תנודות הראש\הכתפיים.
  • התאמה של הבעות פניו.

התאמה מקצבית-
מה קצב הדיבור של האדם השני, האם הוא משתנה או קבוע?, מה קצב הנשימה שלו (התאמת קצב הנשימה היא אחת ההתאמות החזקות ביותר)

באיזה קצב הוא נע, האם הוא מתופף עם רגליו או ידיו תוך כדי דיבור, מה קצב המצמוץ שלו, האם הוא מתהלך הלוך וחזור בחדר?
שימו לב, לכל פעולה שמתבצעת באופן חזרתי נסו להתאים את עצמכם לאותו המקצב או הפעולה בעדינות. 

התאמה צולבת-
לא תמיד קיימת אפשרות להתאים את המקצב מכל מיני סיבות שונות.
לדוגמא: אם האדם השני מתהלך בחדר בזמן שאנחנו יושבים.

במצבים כאלה ניתן לבצע התאמה עם חלק אחר של הגוף.
אם נניח האדם השני מתהלך בחדר, אנחנו יכולים לתופף עם האצבע על הרגל או על השולחן, או לחלופין לרקוע ברגליים בקצב ההתהלכות שלו, נוכל גם להזיז את הראש בכל צעד שהוא עושה. כך ניתנת לנו האפשרות להתאמת המקצב בכל מצב.

התאמה של טון-
פה אנחנו צריכים להתחיל להשתמש בשמיעה ופחות בראייה. מה אנחנו שומעים?
האם האינטונציה שלו מונוטונית או משתנה?, עולה או יורדת. האם היא מתנגנת, באיזה טון הוא מדבר, וכך אנו יכולים להתאים את עצמנו בצורה טונאלית לטונאליות של האדם השני:
באמצעות קצב הדיבור, עוצמת הקול, הגוון של הקול.

התאמה מילולית-
 בהתאמה מילולית עלינו לשים לב איזה משפטים, ביטויים, ציטוטים, או מילים חוזרים על עצמם בדיבור של האדם העומד מלפנינו ולפי זה, נוכל להשתמש בדיבור שלנו בצורה עדינה ולא שקופה מדי, אך עדיין ניצמד למילים המדוייקות בו האדם השני משתמש בכל פעם שאנחנו רוצים לבצע שיקוף כדי להראות סמכות והבנה כלפיו.

ישנם כמה סוגי התאמות לתקשורת בין אישית (ראפור) ברמה גבוהה יותר:
-התאמה אנרגטית.
-התאמה דרך מיקומים.
-התאמה דרך אמונות, ערכים, רעיונות.
-התאמה דרך אופן החשיבה.
-התאמה ברמות הלוגיות.

 

איך נתרגל בבית?

1. שבו מול הטלוויזיה ,אל מול תוכנית ראיונות ,והחלו לנסות להתאים את עצמכם לאדם המרואיין בצורה פיזית. מהר מאוד תגלו עד כמה בקלות ניתן להרגיש בנוח בזמן שאתם יוצרים התאמה מבלי שתצטרכו לחשוב על זה אפילו.

2.לאחר שביצעתם תרגול מול הטלוויזיה, הגיע הזמן לרגע האמת.
צאו ושבו במקום הומה אדם. בחרו לעצמכם אדם כלשהו והתחילו ביצירת ראפור עם אותו אדם. כאשר בשלב מסוים אתם חשים שמתקיים בניכם ראפור, שנו את התנוחה והסתכלו אם הוא משנה את התנוחה בעקבותיכם לאחר מספר שניות, אם כן – יש לכם ראפור .

3. את השלב הבא של הניסוי בצעו עם אדם שיותר קרוב אליכם ונסו לראות אם אחרי מספר דקות של התהליך הצטרפות ויצירת הראפור הוא משנה את התנוחה שלו כדי להתאים אותה אליכם לאחר ששיניתם אותה.

 

טיפים להצלחה

  •  ראפור הוא מצב טבעי אשר נוצר מעצמו, אנחנו לא יכולים ליצור ראפור מאפס, אבל כן יכולים לעזור לו להיווצר.
  • כל ההתאמות חייבות להתבצע באופן עדין ולא שקוף מידי! אחרת ההתאמה תהפוך לחיקוי מה שיוביל לקבלת התוצאה ההפוכה ממה שרצינו.
  • ברגע שאנחנו מצליחים ליצור ראפור, אנחנו לא פעם נחווה את רגשותיו של האדם השני על עצמנו. לכן ההמלצה היא לא ליצור ראפור עם אנשים שנמצאים בדיכאון עמוק, הפרעות נפשיות, או כל אדם הנמצא במצב רוח מסוים שאנחנו לא מעוניינים להימצא בו בזה הרגע.
  • כשהגענו לרמה שאנחנו בראפור מאוד עמוק עם אנשים, עלינו להבחין מתי מה שאנחנו חווים הוא החוויה האישית שלנו ומתי מדובר בחוויה של האדם השני. ברמה מתקדמת של ראפור, יש לנו כמעט היכולת לדעת מה עובר בראשו של האדם השני, לכן חשוב להיות ערניים כל הזמן לעניין.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button