דיכאון אחרי לידה – כיצד זה מופיע, מתי נדליק נורה אדומה?

הגיע הרגע המאושר ביותר בחיי האימהות , כולם מסביבך מאושרים אבל משהו אצלך נכבה ודועך, איך נדע שאנו חווים דיכאון לאחר לידה ומה דרכי הטיפול?

דיכאון אחרי לידה נוצר בגלל רמת הורמוני המין הנשיים (כגון אסטרוגן ופרוגסטרון). הורמונים אלו, עשויים להשפיע על הוויסות הרגשי העולה בחדות בהריון ובלידה הוא צונח דרמתית. כתוצאה מצניחת ההורמונים, האישה מרגישה דכדוך, בלבול, עייפות קשה ובכי. נוסיף לזה תינוק קטן וחסר ישע המצריך טיפול מסביב לשעון ולילות ללא שינה ונקבל מצב של דכדוך אחריי לידה או בקיצור "בייבי בלוז". מצב זה הוא נורמלי והוא נמשך בערך כשבועיים, עד שרמת ההורמונים מתאזנת בגוף.

איך נדע אם הדיכאון אחרי לידה מתחיל להחמיר?

כאשר מצב הרוח לא משתנה לאחר שבועיים אפשר לאבחן את זה בתור דיכאון אחריי לידה. בין 10%-15% מהנשים יחוו דיכאון אחריי לידה, יהיה להן מאוד קשה להתחבר לתינוק או לטפל בו. הן מתקשות במטלות הבית ואינן זמינות רגשית לתינוקן. לעומת זאת ישנם נשים שמטפלות בתינוקן ועוסקות במטלות הבית אבל מזניחות את עצמן לחלוטין. לדוגמא לא ישנות, לא מטפחות את עצמן ולא אוכלות.
לרוב בני המשפחה והבן זוג שמים לב להתנהגות המשונה של האישה וחשוב להעלות המודעות למצב, לתת לו מענה רגשי ומתן תמיכה.

רוב רובן של הנשים מצליחות לחזור לתפקוד מלא לאחר קבלת עזרה מתאימה. ללא טיפול המחלה עלולה להחמיר אם הסימנים אינם נעלמים כעבור שבועיים או אם את סובלת מכמה סימנים המופיעים ברשימה, אל תהססי לפנות לאחות המטפלת.

תסמינים לדיכאון לאחר לידה:

  • מצב רוח ירוד או עצבות במש רוב שעות היום
  • אובדן עניין בדברים שלפני היו מעניינים
  • חוסר תיאבון או להיפך, אכילת יתר.
  • נדודי שינה או שינה מרובה למשך כל שעות היום.
  • תחושת אי שקט ומתח
  • עצבנות
  • הערכה עצמית נמוכה, רגשות אשם
  • קושי בריכוז וקבלת החלטות
  • מחשבות חוזרות על מוות או פגיעה עצמית -זוהי נורה אדומה וברגע שהמחשבות מופיעות מייד לגשת לטיפול אצל גורם מקצועי.
  • ירידה בחשק המיני.
  • ריחוק מהתינוק או הרגשת נתק

לדיכאון אחרי לידה יכול להיות השלכות חמורות על האם, על התינוק ועל המשפחה. חשוב להכיר את הסימנים כדי לזרז מתן תמיכה, לפנות לעזרה ולקבל טיפול. דיכאון הוא מחלה הניתנת לטיפול תמיכתי ולפי צורך גם תרופתי.

לא רק נשים חוות דיכאון

עד לאחרונה נהוג היה לייחס דיכאון לאחר לידה רק לנשים, אולם גילו שגברים גם סובלים מדיכאון אחריי לידה. כ10% מהגברים חווים דיכאון אחריי לידה לעומת 12% מהנשים. גם גברים מתקשים לשינוי הדרסטי להפוך מזוג לשלישייה.
מכיוון שגברים מבטאים דיכאון באופן שונה מנשים, גם בדיכאון לאחר לידה יופיעו אצלם לרוב תסמינים האופייניים לגברים כמו

חוסר חשק לעשות דברים, חסר אנרגיה, מתקשה להירדם או לישון,  לפתח עצבנות, חרדה, מתח תמידי, אי שקט, עצב, מועקה, מצב רוח ירוד וחוסר מנוחה. כמובן שמצבים כאלה משפיעים על היחסים בין בני זוג ויגרמו ליותר מריבות וחיכוכים.

הגבר עלול להרגיש שהוא נדחק הצידה, שהקשר עם זוגתו השתנה ואינו בר-תיקון והוא חווה תחושת חוסר ביטחון ואובדן. חלק מהגברים יגיבו בהתרחקות, יעדיפו להימנע מחוויות ותחושות אלו הגורמות לתסכול. לעיתים אף ירחיקו אותן מהתודעה, תוך קושי להבין מה גורם למצוקה.

למה קשה לאבחן גברים עם דיכאון לאחר לידה?

דיכאון לאחר לידה זוכה לאי הכרה חברתית. הסביבה מצפה מההורים להביע אושר שמחה ויכולת הסתגלות. ביקורת מופנית להורים שלא מתאהבים ממבט ראשון בתינוק, או שאינם חוות רגשות חיוביים מרגע הלידה. האב והאם הטריים עלולים לחוש אשמה וירידה בערך העצמי כשאינם עונים לציפיות אלו. עמדה זו של החברה, שמי שאינו עונה על הציפיות הוא פגום, מגבירה את הכחשת הקושי והמצוקה אצל הורים לאחר לידה

לא תמיד קיימת מודעות אצל ההורה שהוא בדיכאון וכאשר קיימת מודעות, היא לעיתים מלווה בבושה ואשמה המונעת דיווח על תחושות שליליות.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button