קרן השתלמות – כל מה שרציתם לדעת

לפניכם כל המידע ההכרחי שאתם צריכים על קרן השתלמות. במאמר זה נדבר על מהי קרן השתלמות, האם היא משתלמת, נסכם על הלוואות הקרן, הטבות מס ועוד.

מהי קרן השתלמות

קרן השתלמות היא קופת חיסכון לטווח בינוני (6 שנים ואילך) פטורה ממס לשכירים, עצמאים, חברי קיבוצים ומושבים. בקרן השתלמות לעובדים שכירים ההפקדות נעשות באופן רציף על ידי המעסיק ועל ידי המועסק, גובה ההפקדה נעשית על פי חישוב גובה ההכנסה של המועסק. בתור שכיר המועסק מפריש עד 2.5% מהמשכורת והפרשת המעסיק הוא עד 7.5% מהמשכורת. יש אפשרות להפריש לקרן כספים גם מעבר לתקרה המקסימלית אך עליהם לא יחול פטור ממס.

יתרונותיה של קרן השתלמות

  • דמי תחזוקה נמוכים (0.8%) לעומת פוליסות חיסכון שתמצאו דמי תחזוקה גבוהים יותר.
  • הטבות מס על המשכורת: לעצמאיים, אם תפקידו עד 4.5% מההכנסה השנתית עד לסכום של 11,835 ש"ח, (מעודכן לשנת 2021) תהיה הטבת פטור מס. לשכירים, אם תפקידו עד 2.5% והמעסיק יפריש עד 7.5% מהמשכורת עד לסכום של 15,720 תהיה גם הטבת פטור ממס. הפקדה מעבר לתקרה השנתית אינה זכאית לפטור ממס.
  • קבלת הכסף בפעימה אחת ולא בתור קצבה.
  • ישנה אפשרות בחירה של מסלולי קרן השתלמות, ניתן להשוות בין מתחרים ולבחור את הקרן עם התשואות הטובות ביותר בשוק כיום.
  • ניתן להוריש את כספי קרן ההשתלמות, לא ניתן להוריש את כספי ההשתלמות על שמכם אך ישנה אפשרות למשוך את הכספים ולשלם מס רווח הון, מה שהנפטר היה משלם. אם הכספים פטורי ממס רווח הון גם היורשים ייהנו מפטור זה. היורשים ישלמו מס רווח הון רק על הסכום שעבר את תקרת הטבות המס בלבד.
  • הטבות מס רווח הון: לעצמאים הטבת מס תהיה עד תקרה שנתית של 18,480 ש"ח ולשכיר עד 15,720. מעבר לסכום התקרה תצטרכו לשלם מס רווח הון, בדומה להטבות מס הרגילות.
  • ניהול כספי שוטף על ידי מומחי דמי ניהול בבתי השקעות לעומת אפיקי חיסכון.
  • מעבר בין מסלולי השקעה ללא צורך לשלם מס רווח הון גם על סכומי ההפקדות שמעל התקרה השנתית.
  • דחיית מס על סכומים אלה נותנת אפשרות לצמצום תשלומי מס ובכך מגדילים את התשואות המצטברות של החיסכון.

החסרונות

  • רק עובד עצמאי או שכיר יכול לנהל ולמשוך כספי קרנות השתלמות. אדם מובטל אינו יכול להפקיד בקרן.
  • אחת ל-6 שנים תהיה אפשרות לזמן קצר למשוך את הכספים, ישנה אפשרות לא למשוך ולחכות ל6 השנים הבאות למשיכה הבאה. אדם שרוצה למשוך את הכספים לפני התאריך המיועד עלול לשלם מס גבוה.

מסלולי השקעה מומלצים

ישנם שלושה סוגי מסלולים עיקריים: מסלול מנוהל, מסלול מחקה מדד ומסלול ניהול עצמי.

מסלול מנוהל – הוא מסלול ניהול השקעות העובד לפי שיקולם של מנהלי ההשקעות. הוא לא מתאים לכל אחד, במסלול זה מנהלי בית ההשקעות מחליטים איך לנהל את כספכם, אם אתם אנשים שלא אוהבים להתעסק יותר מדי בהשקעות זה המסלול בשבילכם. דרך מסלול זה תוכלו לבחור שתי אופציות.  מסלול כללי ( מסלול הדגל של בית ההשקעות) או מסלול כללי עם מסלול מנייתי כמו מסלולי אג"ח וכו'.
על פי המחקרים חיסכון לטווח ארוך עם מסלולי השקעה עם יותר סיכונים (כמו מסלול המנייתי) יכולים להניב תשואות גבוהות יותר. הטריק הוא בסביבות 5-7 שנים לפני משיכת הכספים להעביר את הכספים למסלול השקעה בטוח יותר כמו המסלול הכללי.

מסלול מחקה מדד – מסלול זה מחקה מדדים מוצמדים למדדים מרכזיים (מצמידים את הכסף שלכם למדד אחר ובכך מחקה את המסלול שלו). למשל ת"א 35 או תל בונד. מסלול זה מותאם לאנשים שפחות אוהבים לתת יד חופשית למנהלי השקעות ואוהבים להתנהל לבד. היתרון בדבר הוא השגת תשואות גבוהות יותר מבעלי המקצוע, אין צורך בדמי ניהול שוטף מכיוון שמסלול זה עובד על ניהול פאסיבי שעוקב אוטומטית אחריי המדדים. הסיכון  במסלול זה הוא טעות בתזמון שיכול לגרום להפסדים.

ניהול עצמאי (IRA) – במסלול זה, כל החלטה וביצוע הוא שלכם בלבד. רק אתם קובעים מתי לקנות ולמכור. מסלול זה מותאם למי שחי ואוהב את השוק.

תשואות קרן השתלמות – כיצד בודקים

תשואות קרן השתלמות נשקלת לטווח ארוך. ככל שמספר השנים רחב יותר, החוסר יציבות בשוק ההון והשפעת גורם זה פחות רלוונטית לתמונה הכללית ונוכל לראות אם נרשמה עליה או ירידה רק טווח השנים הרחוק. מומלץ למדוד תשואות כל 5 שנים או מינימום 3 שנים, מדידת תשואה לאחר שנה לא תספק את התמונה המלאה.

דמי ניהול

דמי הניהול של קרן השתלמות נמדדת לפי אחוז כספי החיסכון שנמצאים בקרן. ככל שדמי הניהול גבוהים לא תרוויחו מספיק ואפילו פחות. דמי ניהול משלמים גם כשקרן ההשתלמות מפסידה. תוכלו לעשות השוואת מסלולים וניהול משא ומתן עם בתי ההשקעות על מנת להקטין את אחוז דמי הניהול שדורשים. כדי לדעת אם דמי הניהול משתלם לכם ישנה נוסחה פשוטה: חישוב התשואה פחות דמי הניהול שווה הרווח שנשאר בידכם.

רמת סיכון של קרנות ההשתלמות

רמת הסיכון של קרן ההשתלמות נמדדת לפי "ממד שארפ". כאשר אנו בוחרים מסלול קרן חשוב לבדוק שממד השארפ גבוה מקרנות השתלמות עם מדד תשואה דומה.

מה זה "מדד שארפ"

מדד שארפ הוא כלי השוואה לקרנות השתלמות דומות בשוק. לפי מדד שארפ אנו יכולים לבדוק מדדים מול סיכון. למשל, קרן השתלמות יכולה להיות בסיכון של אובדן רווח, מדד שארפ גבוה מראה על סיכון נמוך יותר.
תוכלו למצוא קרנות השתלמות עם תשואות גבוהות והשוו את מדד השארפ ביניהן. העיקר חפשו מדד שארפ גבוה, הוא יכול לעזור לבחור קרן להשקעה עם סיכון מופחת לתנודתיות.

מעבר בין קרן השתלמות אחת לאחרת

אם אתם רוצים לעבור לקרן השתלמות בחברה אחרת, צריך לעבור תהליך זה מול סוכן ביטוח או מול החברה שאתם מעוניינים לעבור אליה. לאחר ההצטרפות לקרן החדשה, החברה תבצע העברת כספים מהקרן הקודמת לנוכחית. אם אתם רוצים להעביר רק חלק מהסכום ולהשאיר חלק בחברה הקודמת

איך עוברים בין קרנות השתלמות מחברות שונות?

כאשר רוצים לעבור לקרן השתלמות בחברה אחרת, צריך לבצע את תהליך ההצטרפות לקרן מול סוכן הביטוח או החברה שמנהלת את הקרן באופן ישיר.

לאחר החתימה על טפסי ההצטרפות לקרן בחברה החדשה, תבצע החברה החדשה את העברת הכספים מקרנות ההשתלמות בחברה הקודמת.

למי שלא מעוניינים להעביר את כל קרנות ההשתלמות שלהם לחברה החדשה, ניתן להגדיר בטפסי ההצטרפות אילו קרנות רוצים להעביר ואילו לא.

ביצוע העברה בין קרן השתלמות אחת לאחרת לא כרכה בתשלום ופטורה ממס. הותק נשמר וכך גם הזכויות שלכם.

האם חייב לעשות קרן השתלמות

לא. היא לא חובה אך היא מאוד מומלצת הן לעצמאיים והן לשכירים. ישנם כמה מקומות עבודה וגופים במשק המחייבים על המעסיקים לפתוח לעובדיהם קרן השתלמות. לשאר המועסקים שאין להם קרן חובה במקום העבודה, תוכלו לפנות למעסיק ולבקש ממנו לפתוח בשבילכם, גם אם זה אומר לוותר על הטבה אחרת במקום. קרן השתלמות משתלמת לטווח הארוך מכיוון שהאחוז שאתם מפקידים המעסיק ישלש את סכום ההפקדה מדי חודש. לעצמאיים אין חובת הפקדה לקרן אך הטבות המס נותנות יתרון להשקעה ולחיסכון. 

כיצד נוכל לפתוח קרן השתלמות

לשכירים: עובד שכיר צריך הסכמה של המעסיק לפתיחת קרן השתלמות מכיוון שהיא כוללת הפקדה גבוהה של המעסיק. תוכלו לגשת למחלקת כח אדם במקום עבודתכם לברר על פתיחת קרן השתלמות עבורכם. עם הגשת הטופס הקרן תקבע את מסלול ההשקעה.

לעצמאיים: לעומת שכירים שהם צריכים לפנות למעסיק שלהם, עצמאיים יכולים לפנות לקרן השתלמות בעצמם. יש לצרף את תעודת העוסק שלכם או מסמכים רלוונטיים לפי הדרישה של הקרן. תוכלו לבחור הפקדות חודשיות או בסיום שנת המס.

בירור יתרה

תוכלו לעקוב אחריי כספיכם בקלות דרך המחשב או הפלאפון שלכם באתר של קרן ההשתלמות שבחרתם. כל לקוח מקבל דוח רבעוני ישירות למייל או לדואר למעקב. בדוחות תמצאו את דמי הניהול, פרטי ההפקדות ואת היתרה לתקופה הנוכחית. דרך נוספת שבו תוכלו לברר על מצב כספכם הוא דרך האתר של משרד האוצר "הר הכסף".

הלוואה מקרן השתלמות

הלוואה מקרן השתלמות היא ההלוואה שהכי משתלמת בשבילכם! אתן כמה סיבות מוצדקות לכך:

  • הלוואה דרך הקרן תינתן בריביות נמוכות משמעותית. (0.5%-1.5%).
  • אין צורך בערבים או בטחונות נוספים בשביל לקבל הלוואה
  • אין עמלות ודמי טיפול
  • עדיין ניתן להפקיד כספים לקרן גם אם לקחתם הלוואה ללא פגיעה בזכויות או בותק שצברתם.
  • תשואות גבוהות מגובה הריבית.
  • פריסת תשלומים נוחה (עד 7 שנים)

מכיוון שהתנאים נוחים, אם אתם זקוקים לכסף במיידי, מומלץ לקחת הלוואה של הקרן מאשר למשוך את הכספים המופקדים בקופה.

סכום ההלוואה: לקרן השתלמות נזילה תוכלו לקבל הלוואה עד גובה של 80% מהחיסכון. קרן השתלמות לא נזילה תוכלו לקבל עד גובה של 50% אחוז מהחיסכון.

סוגי הלוואות

 ישנם כמה מסלולים להלוואה דרך קרן השתלמות:

החזר חודשי – החזר חודשי קבוע המתבססת על לוח שפיצר עם ריבית פריים נמוכה של 0.5%.

הלוואות בלון – הלוואת בלון היא של הקרן היא הלוואה שקודם משלמים רק על הריביות ואת יתרת הסכום משלמים בסוף תקופת ההלוואה. היא מתאימה לאנשים שצריכים כסף במידי אך אין להם איך להחזיר את התשלומים החודשיים כמו בהלוואה בנקאית רגילה. בסוף התקופה יהיה ללווים את סכום הכסף שהם רצו עם הריבית והקרן.

הלוואת גרייס – גרייס מהמילה חסד באנגלית היא הלוואה לפי שמה. הלוואה זו מאפשרת לדחות את תחילה ההחזרים ורק בסוף תקופת ההלוואה תהיה פירעון של הקרן והריבית. היא מתאימה לאנשים שזקוקים לכסף במיידי אך אין ביכולתם להחזיר באותו זמן.

תהליך קבלת הלוואה מקרן השתלמות

התהליך הוא פשוט למדי, תוכלו לבצע את התהליך עם אחד מסוכני הקרן או מסוכני ביטוח.

להלן המסמכים הנדרשים:

  • צילום ת.ז כולל ספח.
  • טופס אישור חשבון בנק או צ'ק.
  • טופס הוראת קבע על מנת לגבות את החזר ההלוואה.
  •  אישור פתיחת הרשאה לחיוב חשבון.
  • טופס חתום מקופת גמל.

חיסכון לעצמאיים – האם כדאי לחסוך בקרן השתלמות או בקרן פנסיה

שני מסלולים אלה נותנים הטבות משמעותיות אם יש לכם אפשרות לחסוך בשני המסלולים יחד תבחרו באופציה הזו.
לא תמיד לעצמאיים יש את היכולת לבחור בשני המסלולים יחד.
המסלול הבא בא בגדר המלצה:

חוק פנסיה לעצמאים – מינואר 2017 נכנס חוק פנסיה חובה לעצמאיים על מנת לשפר את החיסכון של העצמאיים. תוכלו לחשב כמה תוכלו לחסוך דרך מחשבון פנסיה לעצמאיים.
תוכלו להפקיד עד 4.5% ללא חריגה בתקרת המס המוגדרת לעצמאיים. עצמאים המשלמים שיעור מס גבוה יוכלו להרוויח יותר בהפקדה לקרן פנסיה עד ל- 16.5% מהטבות המס. במידה ונשאר לכם עוד כספים להפקיד, מומלץ לחלוק הפקדה זו עם קרן השתלמות.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button