הון חוזר – חשיבותו הרבה לעסק מצליח ומשגשג

תפקוד נכון עם הון חוזר מגדיל סיכוי הצלחה בכל עסק. בכדי להתנהל נכון יש לעשות פעולות קבועות על מנת להבטיח צמיחה וגדילה של בית העסק.

כסף מזומן ונזיל הוא מצרך חשוב בעבור כל עסק, ממש כמו אוויר לנשימה. כאשר העסק רווחי הוא מניב כסף עודף, אותו הכסף אשר לא נדרש עבור התנהלות השוטפת של העסק הולך הישר לרווחים של אותו העסק(הון חוזר), ביחד עם זאת נותן לעסק את האפשרות לגדול ולהתפתח. עסק אשר לא רווחי ולא מייצר רווחים, גורלו להגיע למצב בו לא יעמוד במימון פעילות השוטפת של העסק וככל הנראה אם לא ימצא פתרון ואחד מהיר עלול להסגר. 

מהו הון חוזר 

הון חוזר נטו של העסק מעיד על יציבות כלכלית ועוזר לנבא את עתידו של העסק ולתכנן מראש תרחישים אפשריים, כגון עליית מדרגה מועסק מורשה לחברה בע"מ או לחלופין לקריסה מתקרבת. התנהלות נכונה תגרור אחריה צמיחה ברווחים ויצמצם סיכונים שהעסק נחשף בפניהם.

הכסף שנותר ברשות העסק לאחר הפחתת התחייבויות וכלל התשלומים של העסק כגון משכורות, חובות לספקים, הלוואות, רכישת ציוד וכו' מתוך כלל נכסיו הכוללים מזומן, חובות לקוחות שוטפים, ניירות ערך, מלאי וכו' נחשב הון חוזר נטו. הון חוזר הוא מקור הכסף הזול והזמין ביותר הקיים לרשות העסק.

חשיבות תכנון ההון

הון חוזר חשוב לכל העסקים חדשים כוותיקים, כאמור הוא נותן לנו איתותי אזהרה, בהחמרה כמו גם בצמיחה. לכן כל עסק דורש תכנון מדוקדק לפני פתיחתו וביצוע השקעות בצורה נבונה. בעסקים חדשים יש להתחשב בהון חוזר לפני תחילת הפעילות ולהשקיע בנכסים של הון חוזר כגון חומרי גלם ומלאי שיאפשרו לעסק לתפקד ולהחזיר השקעה, כלומר רכישת מלאי מוגבל תקטין את תזרים המזומן ולא תאפשר לעסק להמשיך לייצר את מוצריו. 

שיפור יחסי נזילות בכמה צעדים

בכדי לסלק קשיים כלכליים והבראת המצב בעסק, תידרשו לנקוט בצעדי מניעה מידיים.

בכמה פעולות חשובות תביאו לשיפור משמעותי במצב התזרים של העסק וסיכוי שרידותי גבוה יותר. להלן הצעדים לכך:

  • בירור מצב המלאי וניצול או החזרה של המלאי שאינו מנוצל 
  • מימוש ומכירה של נכסים
  • השוואה והתמקחות מול חברות האשראי והבנקים לצורך שיפור תנאי האשראי של העסק
  • התייעלות בניהול הוצאות של העסק
  • שיפור בתהליכי גבייה מבעלי-חוב
  • לקיחת הלוואות לצרכי שיפור והתייעלות הנזילות של העסק

מצד האחר של המטבעה, גם כאשר הרווחים העודפים גבוהים מידי זה עלול להעיד על בעיות כגון:

  • עודפי מלאי
  • גביית חובות לקויה
  • כסף עודף אשר אינו מושקע ביעילות

לסיכום: איכות תפקודו של העסק תלוי רבות  בהון החוזר. על מנת להשאיר את העסק בצמיחה מתמדת יש להעביר ביקורת תמידית בהתנהלות של הרווחים העודפים, כך תוכלו לקבל התראה מוקדמת על בעיות הקרבות ולנקוט בפעולות מניעה שיצילו אתכם מקריסה.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button