יוגה ומדיטציה – מה היתרונות וכיצד זה משפיע על המוח שלנו

לחץ וסטרס? אל תדאגו, בעזרת יוגה ומדיטציה נוכל לשנות לגמריי את אופן המחשבה והבריאות שלנו. כאן נסביר כיצד יוגה ומדיטציה משפיעה על המוח שלנו.

יוגה ומדיטציה מחברת בין הגוף לנפש. במהלך השנים עלתה המודעות של יוגה ומדיטציה על הבריאות שלנו. הן משפרות לנו את המצב רוח, מורידות לחץ וסטרס ומחזקת את המערכת החיסונית שלנו.  במאמר זה נראה לכם איך יוגה ומדיטציה משפיעים לנו על המוח. 

השפעת יוגה ומדיטציה על המוח שלנו

במחקרים שנערכו בנושא, התגלה כי תרגול יוגה משפיע לטובה על איזון ההורמונים החשובים אשר מופרשים במוחנו, לדוגמא: דופמין וסרוטונין. 

דופמין- הוא הורמון מוליך עצבי המופק על ידי המוח. הורמון זה קשור לפונקציות של התנועה והקורדינאציה.
רמות תקינות שלו במוחנו שומרות על יכולת הקשב, הריכוז ומצב הרוח .
רמות נמוכות של הורמון הדופמין פוגעות בזיכרון, ביכולת הקשב ומגבירות דיכאון וחרדה.
רמות דופמין נמוכות בצורה חריגה מאפיינות מחלות כמו: פרקינסון וסכיזופרניה.
במחקר שנערך בנושא, בחנו את הקשר בין תרגול יוגה ומדיטציה לבין ייצור הדופמין במוח.
תוצאות המחקר הראו שתרגול יוגה באופן קבוע מעלה את רמות ייצור הדופמין ובכך תורם להרגשה טובה יותר.

קורטיזול- במחקר שנערך לצורך בדיקת הקשר שבין תרגול של יוגה להפחתת מצבי דיכאון וחרדה ,מצאו כי תרגול יוגה תורם לאיזון רמות הקורטיזול בדם ,הורמון אשר זכה לתואר "הורמון הסטרס" והימצאות של רמות גבוהות שלו בדם מתאפיינות במצבי דיכאון וחרדה.

סרוטונין- הורמון מוליך עצבי נוסף, הסרוטונין הוא הורמון התחושות והרגשות הקשורים למצב הרוח למשל  דיכאון, תוקפנות, ואימפולסיביות. מצבים אלו מופיעים כאשר קיימות רמות נמוכות של הורמון זה.
לסרוטונין יש תפקיד חשוב בשמירת חום גופנו ,התיאבון, הנאה מינית וההנאה הכללית שלנו.
איזון נכון של רמות סרוטונין בשילוב עם דופמין ונוראדרנלין מסייעים בהפחתת מיגרנות, חרדות והפרעות אכילה.

גאבא- עוד הורמון מקבוצת המוליכים העצביים, רמות נמוכות שלו מאפיינות מצבי דיכאון וחרדה.
במחקר שערכו גילו שתרגול של יוגה שלוש פעמים בשבוע מוריד רמות דיכאון ואף מסייע בריפוי שלו.  במחקר בדקו את השיפור של מצב החולים לעלייה של רמות הורמון הגאבא במוח (שהוא גם מוליך עצבי מעכב שרוב תרופות נוגדות הדיכאון והחרדה מבוססות עליו), ונמצא שאצל מתרגלי היוגה נכחו רמות גבוהות יותר במוח מאשר אצל מתרגלי הפעילות הגופנית "הרגילה" בעלת מאמץ גופני דומה ליוגה.

העבודה שיוגה קשורה באופן ישיר לרמות של הורמונים אלה היא לא עניין של מה בכך.
גם הפראנאימה(נשימה יוגית) משפיעה בצורה ישירה ועקיפה על תקפודי המוח.
באופן בסיסי גילו שהצד השמאלי במוח, השולט בצד הימני של גופנו, פועל מתוך הגישה לחיים שהיא הגיונית, רציפה, אנליטית ומכוונת חיצונית.

הצד הימני של המוח ששולט בצד השמאלי של גופנו פועל מתוך גישה אינטואטיבית, הוליסטית ומכוונת פנימית. תרגול יומיומי של 15-20 דקות של תרגול נשימות, מבססת בהדרגה איזון מושלם בין התפקודים האינטלקטואליים, מתמטיים ותפקוד ההכוונה החיצונית של הצד השמאלי של המוח.

אין ספק שהיוגה מעניקה ייתרונות נפשיים רבים כמו נפש רגועה יותר ומחשבות צלולות.
עוד גילו שלמתרגלי יוגה ומדיטציה באופן קבוע קיים נפח גדול יותר באיזור הקליפה החושית, המכילה את המפה הנפשית של הגוף שלנו וגם בקליפת המוח הקודקודית שקשורה להפניית תשומת הלב .

לסיכום

תרגול יוגה על בסיס קבוע עוזרת לרפא כל לחץ סטרס חרדה ודיכאון. מומלץ לכל בן אדם אשר לא עומד בלחצים של ימינו. יוגה ומדיטציה תורמות באלפי מובנים, גם בריאותית וגם נפשית. 

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button