פירוש חלומות – גישות שונות. ומה זה בעצם שיתוק שינה?
פירוש חלומות, תאוריות פסיכולוגיות שונות בנושא ומה זה שיתוק שינה? בואו ללמוד את כל מה שיש על הגישות השונות לנושאים הכי מסתוריים ומרתקים שיש.
פירוש חלומות הוא תהליך המעניק משמעות והסברים לחלומות אותם אנו חולמים במהלך השינה.
החלומות הם תופעה חוצה תרבות, דת ושפה. כולנו חולמים במהלך השינה בין אם אנחנו זוכרים את החלומות ומדעים עליהם ובין אם לא.
עוד בימי קדם אנשים התעסקו בחקירה ופירוש חלומות. ישנן דרכים רבות לפירוש חלומות החל מפירושים דתיים ועד לתאוריות פסיכולוגיות שונות, התאוריות מבוססות על ההנחה שהחלומות הם תוצאה של תהליך ומצב נפשי. ישנם אנשים המאמינים כי חלומות יכולים להיות נבואיים, מסרים מהעולם הבא ואפילו תאוריות כי 'שיתוק שינה' הוא שלב ביניים בין העולם שלנו לאחר.
ישנה תופעה הנקראת 'שיתוק שינה' המאופיינת בשיתוק זמני של הגוף בזמן שלפני ההתעוררות שהגוף עוד לא מגיב אך התודעה מתחילה לערבב מציאות עם חלום, לרוב התופעה מתוארת כמפחידה ומגיעה בשילוב עם סיוטים ותחושה של חוסר אונים שהאדם הנמצא בשיתוק שינה מבין כי אינה מצליח להזיז או לשלוט בגופו.
פירוש חלומות:
הביטים פסיכולוגיים –
- ביטוי לדברים ותחושות מודחקות מהלא מודע –
זיגמונד פרויד הוגה תורת הפסיכואנליזה כתב ספר בשם "פשר החלומות" שהביא לשינוי בתפיסת ומשמעות החלומות. פרויד כתב כי החלומות שלנו הם ביטויים לפנטזיות ולדחפים הכי מודחקים שלנו. אותן פנטזיות, דחפים ורצונות שהתרבות והחברה אינם מאפשרים לנו לבטא ואף לחשוש להודות שהם קיימים בנו. לכן הן מודחקים עמוק בלא מודע שלנו ויצאים בצורת חלום כאשר המודע שלנו אינו מעורב בתהליך.
לפי התאוריה של פרויד התהליך של יצירת החלום נוצר כדי לאפשר לנו להתמודד על הפנטזיות והתחושות האלה מבלי להתמודד איתם ישירות כדי שלא יפגעו באיכות השינה שלנו ולכן נוצר החלום שהוא תוצר של עיוות והסוואת התכנים האמיתיים.
על פי פרויד הדרך לפירוש חלומות היא שהחולם ישאל את עצמו "מדוע אני חולם את זה?", יש לעשות הפרדה בין התכנים אותם ראה וחווה האדם במהלך החלום לבין התכנים המוסתרים. את התכנים המוסתרים והסמויים אדם יכול לפרש על ידי פירוש החלום לגורים בודדים ולחשוב מה זה מייצג עבורו ומה הרגשות שלו כלפי אותו דבר. - גישה פנימית, ביטוי לתכנים עמוקים-
קארל גוסטב יונג היה מבכירי תלמידו של פרויד, הגה את הרעיון של תת מודע קולקטיבי. רעיון שנחשב עד היום פורת דרך ואחת הגישות החשובות והמובילות בתחום פירוש חלומות. על פי הגישה של יונג החלום הוא הדרך של הלא מודע להתעסק בבעיות אותן חווה האדם בזמן ערות.
ההבדל המשמעותי בין גישתו של יונג לגישה של פרויד היא שיונג טען כי הסמליות של החלום נועדה לגלות דחפים ותכונות מודחקות של האדם, אילו פרויד טען כי מטרתם היא להסוואות ולהסתיר את תכונות אלו. בנוסף יונג טען כי רוב החלומות אינם עוסקים באדם עצמו אלא בסביבתו ולכן ישנם פירושים זהים לאותם סמלים אצל כולם ומכן השם – תת מודע קולקטיבי. - גישה קוגניטיבית, חשיבה בסמלים-
הפסיכולוג קלווין הול שהיה מגדולי תחום פירוש חלומות כתב מאמר שהיווה בסיס לגישה המודרנית בתחום. המחקר שלו נחשב פורץ דרך בתחום כיוון שהתבסס על מחקר כמותי ואיסוף נתונים ולא על תאוריות כלליות. הגישה מציגה את החלום כמחשבה או רעיון הבאים לידי ביטוי בדימויים שונים. החלום עצמו הינו ביטוי סמלי לנושאים המטרידים את האדם בזמן שהוא ער והמודע שלו פעיל ושולט. הול טען כי החלום הינו תוצר של מחשבות האדם מזמן הערות ואינו תוצר של דחפים מהתת מודע.
שיתוק שינה:
שיתוק שינה זוהי תופעה שקוראת בזמן שהמוח או התודעה מתעוררים אך הגוף עדיין נמצא בתהליך השינה ולכן הוא משותק על ידי מערכת העצבים ואנחנו לא מסוגלים לזוז או לדבר. לרוב לשיתוק שינה ילוו סיוטים או הזיות שקוראות במקום והסיבה בה אנו ישנים. כיוון שאיננו מסוגלים להגיב או לזוז תופעה זו מלווה לרוב בתחושת פחד וחוסר אונים.
אנשים רבים שחוו שיתוק שינה מתארים שמיעת צעדים מתקרבים, תחושה של נוכחות לא רצויה ולא מוכרת, תחושה של נפילה ולחץ על אזור החזה כאילו משהו או מישהו יושב עליהם.
הסיבה לתופעה אינה ידועה אך נשללה האפשרות למחלה או הפרעה נפשית. ישנן תאוריות רבות למה קורה בזמן התופעה המוזרה הזאת ומדוע היא קוראת אך עד היום לא הצליחו להוכיח אף תאוריה. הדבר היחיד שכל התאוריות מסכימות לגביו היא שאדם המרבה לסבול משיתוקי שינה צריך לפתח מודעות לתופעה על מנת למתן ולשלוט בפחד אותו הוא חווה כיוון שהתופעה עצמה אינה מסוכנת ואינה מהווה איום.
סביר להניח שעם התקדמות המדע והתפתחות שיטות ניתוח פסיכולוגי חדשות ימשיכו לחקור ולהבין יותר לעומק את נושא פירוש החלומות ושיתוק שינה. מדובר בנושאים שמעסיקים הרבה אנשים, פסיכולוגיים, חוקרים ומטפלים ברחבי העולם.
במהלך השנים פותחו שיטות רבות המנסות לשלוט ולכוון את החלומות של אנשים למקומות חיוביים ורגועים יותר אך רמת האפקטיביות שלהם וההשפעה שלהם לתווך הרחוק עדיין נבדקת ונחקרת.