קופת גמל – המדריך הקצר לחוסך הצעיר

קופת גמל חשובה לעתידם של כלל אזרחי ישראל, בין אם אתה עצמאי או שכיר אתם חייבים לדעת מה האפשרויות העומדות בפניכם בקופות הגמל

מהי קופת גמל

קופת גמל היא קופת חיסכון לטווח בינוני עד ארוך. כל לקוח בקופה מקבל חשבון אישי ושם יופיעו כל הרשומות על הפקדותיו, כמה כספים נצברו, מה גובה התשואות, רווחים וכמה דמי ניהול נגבה מדי חודש. לרוב, אין לקופה רכיב ביטוחי, מטרת הקופה היא חיסכון בלבד. הקופה מנוהלת על ידי בית השקעות או חברות ביטוח. בנוסף היא מהווה מסלול חיסכון פנסיוני נוסף לקרן פנסיה. עד שנת 2008 כל הסכומים שנצברו בקופה ניתנים למשיכה בגיל הפרישה בפעימה אחת ולא כקצבה.

תקרת הפקדות והטבות מס

תקרה שנתית – תקרת הפקדה הינה מוגבלת לסכום שנתי. לפי העדכון האחרון (2023) תקרת ההפקדה השנתית היא 70,913 ש"ח. ישנה אפשרות להפקיד עבור כל אחד מבני המשפחה עד סכום הגובה המקסימלי. בדיקת הסכום נעשית לפי מספר ת.ז.

  • הטבות מס – עצמאי המפקיד לקופת גמל זכאי להטבת מס על סך 16.5% מסך ההפקדה השנתית שלו ולא יותר מסכום 206,000 ש"ח. עצמאי אשר מפקיד יותר מסכום התקרה יוכלו ליהנות מזיכוי מס וניכוי מס בגובה של עד 35% בנוסף השכר החייב בתשלום לביטוח לאומי יוקטן. עצמאי יכול גם להפקיד לקרן השתלמות עד 4.5% מההכנסה שלו ויכול וליהנות מהטבות מס. לעוד מידע על קרן השתלמות תוכלו לראות בקרן השתלמות – כל מה שרציתם לדעת.
  • מעבר בין קופות בתי ההשקעות ומסלולי השקעה אינן כרוכות בתשלום מס. תוכלו לבצע העברה מחברה אחת לאחרת בחינם.
  • קופת גמל הינה קופה נזילה ותוכלו לבצע משיכת כספים בכל רגע נתון אך ישנו מס רווח הון בסך 25% בכל גיל.
  • בעת הפקדת כספים בקופות לתגמולים כל הטבות המס חלות הן על קרן פנסיה והן על הקופה.
  • גם בעת הפקדה של כסף תינתן הטבות מס.
  • לפי תיקון 190, ניתן למשוך כסף מקופת גמל כהון ולא כקצבה וכך נשלם רק 15% מס רווח הון על הרווח המינימלי ולא על הסכום כולו.

איך נבחר קופת גמל מתאימה

מי שמעוניין לחסוך עד לגיל פרישה (פנסיה) מסלול קופת גמל לתגמולים היא המתאימה ביותר.

מי שמעוניין לחסוך לתקופה ללא הגבלת זמן תתואם לו קופת גמל להשקעה. קופת גמל להשקעה הינה אפשרות מצוינת לאנשי משפחות עם ילדים, ישנה אפשרות לפתוח קופות גמל להשקעה עבור כל ילד. אם אין לכם סכומי כסף גדולים פנויים קופת הגמל מאפשרת חיסכון קטן של כמה מאות שקלים מתי שתוכלו.

רוב החברות יגידו שאצלם הרווחים גבוהים מהמתחרים אך בעת הבחירה כדאי לשים לב לדברים הבאים:

דמי ניהול – דמי הניהול המקסימליים שיכולים לגבות ממכם הוא עד 4% מסכום ההפקדה וכ- 1% מסכום הצבירה על פי חוק דמי הניהול. ניהול משא ומתן עם בית ההשקעות יכולות להפחית את דמי הניהול בצורה משמעותית. בדרך כלל דמי הניהול יהיו עד 0.7%.

מדד שארפ – כדי להוריד סיכונים ולהגדיל ביצועים חשוב למצוא מדד שארפ גבוה. ככל שהמדד יהיה גבוה כך קופת הגמל תהיה יציבה והסיכון ייחשב כנמוך.

תשואות – כדי שנדע אם ההתנהלות נכונה של עובדי בית ההשקעות, נראה את העקביות במהלך 5 השנים האחרונות, אם יש הצלחה עקבית זה אומר שעשיתם את הבחירה הנכונה. 

כיצד ניתן לעבור מקופה לקופה

העברה מחברת השקעות אחת לאחרת הוא הליך פשוט. פונים לבית השקעה שאתם מעוניינים לעבור אליו, ממלאים טופס העברת כספים וחברת ההשקעות תבצע את ההעברה תוך מספר ימים. לשכירים, אתם תצטרכו להודיע למעסיק מהי קופת הגמל שבחרתם והוא יבצע את ההעברה. העברת קופת גמל לקופה אחרת לא כרוכה בתשלום ואינה פוגעת בזכויות והותק שצברתם.

בעת משבר כלכלי

בעת משבר עדיף לא למשוך את הכספים מהקופה. ברוב המקרים בהם תתבצע משיכה בעת משבר היא תהיה שגויה ולא תינתן האפשרות להפקיד את הכספים בחזרה. בזמן ההתאוששות מהמשבר החוסך יפסיד את התשואות העולות בעת יציאה ממשבר כלכלי.
כמובן שבאמצע משבר כלכלי קופת הגמל תעבור שחיקה וכך גם כספיכם, אך משיכת הכספים מהקופה תגרום ליותר נזק כי אחרי יציאה מהמשבר התשואות יכולות לפצות על אובדן הכסף בעת משבר. חשוב לזכור, שמעבר לקופת חיסכון, תוכלו ליהנות מתשואות גבוהות והטבות מס. אם אתם זקוקים לכסף במיידי מומלץ לקחת הלוואה מהקופה ולא למשוך את כל החסכונות.

 הלוואה מקופת גמל

הלוואה דרך הקופה נלקחת בערבות מכספי החיסכון שלכם. ובכך אם אינכם מצליחים להחזיר את ההלוואה במלואה החברה רשאית לקחת את הכסף מכספי החיסכון שנצברו לכם בקופה. הלוואה מקופת גמל היא אופציה עדיפה מאשר משיכת הכספים משום שבמקרה של משיכה תצטרכו לשלם מס על המשיכה. אם תיקחו הלוואה דרך הקופה תוכלו ליהנות מריביות נמוכות מהממוצע בשוק ופריסת תשלומים נוחה של עד 84 חודשים. ניתן ללוות עד 80% מהסכום הצבור בחיסכון לפי החוק היבש, אך רוב קופות הגמל מגבילות את הסכום כדי להגן על הלווה ועל עצמן.

האם ישנה אפשרות למשוך כספים מהקופה בזמן שלקחתם הלוואה מהקופה?

כן זה אפשרי, יש כמה אופציות: 

  • בית ההשקעות המלווה יוציא את כל הסכום שיש לכם בקופה ויחזיר את היתרה של ההלוואה.
  • תוכלו לבצע משיכה חלקית ואז מגבלת אחוז המימון תישאר.
  • אם אין לכם את כל הסכום המבוקש בקופה והכסף לא נזיל אז האפשרות שהבקשה תדחה היא גבוה.

קופת גמל לשכירים ועצמאיים

שכירים – משנת 2008 חלה חובת הפקדה לחיסכון הפנסיוני לשכירים כאשר החובה היא הפקדה של 6% מהמועסק ואילו המעסיק מפקיד 6.5% לתגמולים ועוד 6% נוספים לפיצויים. קופות הגמל מציעות מגוון מסלולי השקעה וכל לקוח יכול לבחור את רמת הסיכון של מסלולים אלו.

עצמאיים – לפי חוק הפקדת חיסכון פנסיוני לשכירים החל משנת 2017 חל חוק הפקדות לפנסיה גם לעצמאיים המחייב לכל עצמאי להפקיד לקרן פנסיה, קופת גמל וביטוח מנהלים. הצעת החוק באה למטרת ביטחון כלכלי לגיל פרישה. בניגוד לשכירים, שהמעסיק מקנה להם תנאים סוציאליים לבד, העצמאיים מפקידים בעצמם לפי מסגרת הקופה לעצמאיים. ההפקדה החודשית מתבצעת בהוראת קבע או העברה בנקאית בניגוד לשכירים שהכספים מופקדים מדי חודש עם קבלת המשכורת. בקופת גמל לעצמאיים ישנם הטבות מס שהוא היתרון הכי בולט בין שאר מסלולי החיסכון המוצעים כיום בשוק לעצמאיים ובעלי עסקים.

לסיכום

להפקיד חיסכון באחת מבתי ההשקעות המתאימות לצרכיכם הוא חשוב, מומלץ ולבסוף נותן לכם את הביטחון הכלכלי שאולי תצטרכו בגיל הפרישה. מקווים שאהבתם את המאמר ומצאתם את התשובות שאתם מחפשים.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button