תינוק נולד, כיצד נכין את הבכור לקראת קבלה של האח הקטן?
מזל טוב, הולך להצטרף למשפחה תינוק חדש, במאמר זה נראה כיצד נתמוך באח הבכור בקבלת אח קטן למשפחה. כמה טיפים שיוכלו לעזור לכם במסע המרגש.
אח קטן שהולך להצטרף לתא המשפחתי זה תמיד התרגשות, אך עם זאת באה הדאגה להורים איך האח הבכור יקבל אותו?. כדי שכל המשפחה תקבל אותו באהבה צריך לדעת כמה דברים. הרי לנו ההורים זה כבר ידוע שהמשפחה הקטנה תתרחב, תינוק חדש נולד וכל תשומת הלב אוטומטית תהיה מופנית אליו. נקודת המבט שלנו אל ילדנו הבכור משתנה, אנחנו מסתכלים עליו בצורה בוגרת יותר, וכך גם מצפים שהוא יתנהג, למרות שזה לא תמיד נכון. כיצד נגרום לאח הבכור לקבל אותו מבלי ליצור אצלו רגשות דחייה וקנאה.
טיפים איך האח הגדול יקבל את האח הקטן שבדרך:
1. אם מדובר בילד קטן אנחנו לא רוצים לחכות לדקה התשעים, אך גם לא בשנייה הראשונה שנודע לכם על ההיריון. נצטרך למצוא את הזמן המתאים ביותר, למשל, כשההיריון מתקדם ונראה ויזואלית, זהו זמן טוב לספר לאח הבכור שהוא להצטרף אח קטן למשפחה. לילדים בגיל קטן אין הבנה של כמה זמן זה תשעה חודשים, מבחינתם זה מרגיש כמו נצח, אך בשבילכם זוהי הזדמנות מצוינת להכין את ילדכם.
לילדים בגיל של שנתיים מומלץ לספר מוקדם, אנחנו לא רוצים לגרום להם לחוסר אמון, במיוחד אם הילד ישמע זאת ממקור אחר ולא מאיתנו ישירות. אנחנו רוצים לתת להם את ההרגשה שאנחנו באמת מכבדים אותם ורוצים לשתף אותם בתהליך.
2. לקראת סוף ההיריון אנחנו מוצאים את עצמנו עסוקים בהמון הכנות. סידור חדר חדש לתינוק, קניות בגדים ומצעים וכו'. שתפו את ילדכם כמה שיותר בהכנות לקראת האח הקטן שהולך להצטרף. חשוב להכין את ילדכם במה שהולך לקרות, ילדים מתים על זה שאנחנו מתייעצים איתם ונותנים להם לעזור לנו, במיוחד בכל מה שקשור למשפחה, ילדכם גם זקוק להכנה לקראת השינוי וזאת דרך מצוינת להכין אותו.
3. עוד דרך נעימה היא לקנות ספר הכנה לקראת אח קטן שמצטרף אלינו, קראו ביחד ודברו איתו לגבי מה הוא חושב, איך הוא מרגיש. שתפו אותו גם במחשבותיכם. לילד חשוב לדעת שהוא חלק חשוב מכל התהליך ושאנחנו כהורים צריכים אותו ומכבדים אותו. חשוב לתת להם לדבר על הרגשות שלהם ולהגיד להם שאנחנו נאהב אותם לא פחות. ככה הילד ירגיש שהוא עוזר ושהוא חלק חשוב מהתהליך.
4. מומלץ להגיד לו שאמא לא תהיה לכמה ימים וכשהיא תחזור היא תחזור עם תינוק חדש ושהוא יהיה אח שלו והוא זה שישמור עליו וישחק אתו כשיגדל. כחלק מההכנה , הכינו את הילד שגם לא תמיד אמא תוכל להיות איתו כי היא תצטרך להניק ולטפל בתינוק החדש, אך נוכל לקנות לילד בובה חדשה ומתי שאמא מחתלת ומביאה בקבוק לתינוק , הילד יכול לעשות אותו דבר עם הבובה, ככה יהיה קשר בונה בין האמא, לתינוק שנולד והילד הבכור.
5.גם אם עשינו את ההכנה המושלמת, לא כל ילד מעכל מהר את הסיטואציה והאסימון יכול ליפול גם מאוחר יותר, אנחנו צריכים להתכונן גם לרגרסיה, זה נפוץ ולא צריך להילחץ, הילד יכול קנאי לתינוק החדש. זכרו שקנאות בין אחים זה בריא וזה גם חולף. ישנם ילדים שיחזרו כמה שלבים אחורה וירצו מוצץ, או יחזרו "לפספס" במידה שנגמלו מטיטולים. במידה וזה קורה קבלו זאת בהבנה, אל תכעסו עליו, זה מצב טבעי וזה יחלוף מהר בדיוק כמו שזה הופיע.
6. חשיבות האב בכל התהליך הינה חשובה מאוד. האב צריך להגדיל משמעותית את הנוכחות שלו במיוחד בחודשים הראשונים כשהאח הקטן נולד. הילד הבכור יכול להזדהות עם אבא יותר, והאבא יכול לתת לאימא קצת יותר זמן עם התינוק שנולד. האבא והבכור יוכלו לפנות זמן "של גדולים" מה שהאח הקטן לא יכול לעשות, ותבלו המון ביחד. כשאמא תצטרך להשאיר את אבא עם התינוק שנולד והאח הגדול, הוא יכול לעזור לו בהאכלת התינוק, בהחלפת טיטול וגם במשחק. כך האח הגדול ירגיש כמה שהוא חשוב וכמה שהוא עוזר לשתי ההורים.
חשוב גם להסביר לילד שאמא ואבא אוהבים אותו ואת התינוק החדש באותה מידה ,והלב שלנו מתרחב וגם שלו בסופו של דבר.