הנקה – כל מה שאימא צריכה לדעת על חלב אם בימים לאחר הלידה

הנקה וחלב אם הוא המזון הטבעי ביותר לתינוקך. אך עדיין המון נשים מתקשות ומוותרות מהר. מהי הנקה מוצלחת? הנה כמה טיפים חשובים שכל אמא צריכה לדעת

הנקה הינה הדרך הטבעית ביותר לחיבור בין האם לתינוק. חלב אם הוא האוכל הכי בריא לתינוק. הנקה תורמת רבות לחיבור בין האם לתינוק ומשרה חום ובטחון. הפעם הראשונה לאחר הלידה היא הסיכוי הכי טוב להנקה מוצלחת בהמשך. הנקה גם מפרישה הורמון אוקסיטוצין שזהו הורמון "אהבה" . הורמון זה תורם לכיווץ הרחם לאחר הלידה, כך שנוכל להרגיש בימים הראשונים של ההנקה התכווצויות וכאבים בבטן אך הם חולפים מהר.

חלב אם

חלב אם זהו החלב הכי בריא לתינוק. בימים הראשונים החלב אם יהיה בצבע צהוב, שמו הוא קולוסטרום והוא נוצר כבר בשבוע ה16 להריון. חלב זה עשיר בנוגדנים ובתאים לבנים המגנים על התינוק בימיו הראשונים מפני זיהומים. הוא בעל אפקט משלשל המנקה את הגוף מהמוקוניום (הצואה הראשונה של התינוק, בדרך כלל בצבע שחור ומרקמו דביק). חלב אם מסייע במניעת צהבת יילודים על כך שהוא מפרק מהר יותר חלבון. כעבור מספר ימים החלב משנה את צבעו ללבן יותר והנפח שלו עולה לפי כמות האכלות.

הרכב החלב משתנה במהלך ההנקה; בתחילה משתחרר חלב העשיר בנוזלים סוכר וחלבון, צבעו לבן-כחלחל ולכן אין צורך בתוספת מים להנקה. בהמשך ההנקה, החלב המשתחרר מהשד צבעו לבן יותר והוא עשיר יותר בשומן. השומן עשיר בקלוריות גורם לתחושת השובע ומעניק לתינוק את האנרגיה הדרושה לגופו.

הנקה נכונה- טיפים:

מיד לאחר הלידה, הקריבי אותו אל גופך וצרי איתו מגע מול מגע (SKIN TO SKIN), מצב זה יכול להעיר את רפלקס חיפוש השד ביילוד. שימי את ידך על השד והקיפי אותו עם האצבעות כך שתיווצר גבעה באזור ההילה. עם היד הפנויה, אחזי בתינוק ותקריבי אותו אליך. כך את תוכלי לעזור לו לשתף איתך פעולה ולפתוח את הפה. המשיכי לכוון אותו עד שיווצר בין הפטמה לפה של התינוק ואקום וכך תדעי שכל הפטמה נמאת בפה של התינוק. תוכלי לדעת שתינוקך יונק בכך שתוכלי להסתכל על הגרון שלו ולראות אם הוא בולע. אם את מתקשה תוכלי להיעזר בכרית הנקה. 

עוד טיפ להנקה מוצלחת. נתמקם בנוח על כיסא או בשכיבה על הצד שהתינוק במצב אנכי. תנוחה והצמדות נכונה תהווה הנקה יעילה ללא כאב או פצעים. אם התינוק נרדם תוך כדי הנקה ואת לא מרגישה מרוקנת יש כמה דברים שתוכלי לעשות כדי להעירו;

  • נענוע קל
  • החלפת טיטול
  • לשבת במקום מואר
  • טפטוף קל של החלב אל השפתיים של התינוק

מתי להניק?

  • מומלץ להסתכל על התינוק ולראות מתי מופיע סימני הרעב כמו: אגרופים סגורים
  • ליקוק השפתיים
  • פתיחת פה ותנועת חיפוש השד.

 חשוב לדעת כי תינוקך אמור לאכול לפחות 8 ארוחות ביום. ככל שתינוקך ישהה אתך יותר, כך תוכלי לזהות במהירות את סימני הרעב המקדימים לבכי. זכרי, שבכי הינה תוצאה של אי תשומת לב לסימני הרעב המוקדמים.

 

סימנים של הנקה מוצלחת אצל התינוק:

קקי – ביום הראשון צבע היציאה הוא שחור (מיקוניום). בהמשך, הצבע משתנה לחום ירקרק עד שהופך לצהוב חרדל ונראה כמו קוטג'. מהיום ה- 5 צריכות להיות לפחות 2-3 יציאות גדולות ביממה.

שתן – צריכים להיות לפחות 6 טיטולים מלאים בשתן על מנת שנוכל לוודא שהתינוק מניק כראוי.

כמות החלב – כאשר התינוק אוכל נכון , כמות החלב בשד תתמלא ותשלים את הכמות שהתינוק אכל.

כאב- כאשר ההנקה מוצלחת את לא תרגישי כאב או תפצעי.

משקל- ככל שההנקה תהיה טובה התינוק יעלה במשקל תקין.

על פי משרד הבריאות חלב אם הוא החלב הטוב ביותר עבור תינוקך.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button