בלוטת התריס – למה היא כל כך חשובה
בלוטת התריס הינה בעצם בלוטה זעירה שצורתה פרפר, והיא ממוקמת בחלק התחתון של הצוואר, בעוד יש לה תפקיד מרכזי בוויסות של האנרגיה
בלוטת התריס הינה בעצם בלוטה זעירה שצורתה פרפר, והיא ממוקמת בחלק התחתון של הצוואר, בעוד יש לה תפקיד מרכזי בוויסות של האנרגיה ושל חילוף החומרים. קיימים כל מיני תרחישים של בעיות בבלוטת התריס, כמו לדוגמה – תת פעילות הבלוטה, או לחלופין פעילות יתר.
בני האדם נאבקים תדיר עם בעיות בבלוטת התריס, כאשר הם חווים כל מיני סימפטומים כמו למשל – בעיות בפעולות המעיים, ירידה או עלייה במשקל הגוף, בעיות בציפורניים, שינויים ברמות האנרגיה, בעיות בעור, בקוגניציה או בזיכרון, ואף שינויי מצבי רוח, וכיוצא בזאת. אנחנו ממש מבקשים ממכם לנסות לקרוא את המאמר הזה מראשיתו ועד תומו, וכך תבינו הרבה דברים על האיבר הזה – למה הוא כל כך חשובה?
מה קורה כאשר קיים חוסר איזון בבלוטה?
התופעה שבה הבלוטה איננה מאוזנת מתרחשת בעוד יש ייצור מוגזם או מופחת של ההורמון. ההורמונים המובילים הם ההורמון המגרה שמיוצר באמצעות בלוטת יותרת המוח, שאמון על גירוי של בלוטת התריס לשם ייצור או הפרשה של ההורמונים תירוקסין או טריודוטירונין. השבת האיזון לפעמים מאוד מאתגרת, מכיוון שקיימים כמה הורמונים אשר מיוצרים באמצעות הבלוטה, ונדרשים לעבוד בסנכרון, על מנת שהתפקוד האידיאלי של הבלוטה יהיה תקין. יודעי דבר מדווחים, כי יותר מעשרה אחוזים מן האוכלוסייה סובלים מבעיות בבלוטת התריס, בשלב כזה או אחר של החיים שלהם, בעוד שישים אחוזים מהם אינם מודעים בכלל למצב. בלי הטיפול המתאים, כל מי שסובל מבעיות בבלוטת התריס חווה ירידה באיכות החיים ומסכן את הבריאות שלו.
מה תפקידה בפועל של בלוטת התריס?
באופן כללי, בלוטת התריס מייצרת כל מיני הורמונים, אשר אחראיים על הוויסות של קצב חילוף החומרים בגוף האדם, והם שולטים בתפקוד של תחזוקת העצם, הלב, העיכול או השרירים, והן בהתפתחות המוח. על מנת שהתפקוד שלה יהיה תקין יש תלות באספקה מיטבית של יוד מן התזונה. התאים אשר מייצרים את ההורמונים שלה מתמחים ביותר בספיגה ובמיצוי של יוד מהדם, תוך כדי סינרגיה שלהם בהורמונים של הבלוטה.
איזה הורמונים בדיוק מייצרת בלוטת התריס?
באופן כללי, היא מייצרת את פרוהורמון תירוקסין, שאינו פעיל באופן יחסי. מי שכן יותר פעיל הוא ההורמון טריודוטירונין. היא מייצרת רק עשרים אחוזים ממנו, אך מייצרת כשמוני אחוזים מהתירוקסין. בתום שהיא מפרישה, אנזימים ספציפיים בכל מיני רקמות, כמו לדוגמה – הכליות או הכבד יכולים להפוך את התירוקסין להורמון שפעיל בטריודוטירונין. זאת ועוד, קיימים עוד תאים בבלוטות שמייצרים הורמונים, והם מכונים תאי סי, אשר אחראיים על ייצור קלציטונין, שהוא ממלא תפקיד חשוב בוויסות של רמות הסידן והפוספט בדם, שכה חיוניים לתחזוקה או לבריאות העצמות.
מה הינם התסמינים של תת פעילות בלוטת התריס ושל היפר פעילות בלוטת התריס?
התסמינים הרווחים של תת פעילות מנוגדים ליפרתירואידיזם, כמו למשל – חוסר סבילות לקור, עלייה במשקל הגוף, צרידות הקול, האטה בקצב הלב, שיער או עור יבשים, עייפות, שכחה, או מחזורים תכופים וכן יותר חזקים, וכולי. כמו כן, מצב שכזה מלווה בדרך כלל בהגדלה של הבלוטה, שנהוג לקרוא לה זפק. התסמינים הרווחים של היפר הינם – רגישות לחום, ירידה במשקל הגוף, גירוי בעיניים, האצה בדופק, בעיות בשינה, יתר עצבנות, מחזורים נדירה, רעידה או חולשה בשרירים, וכיוצא בזאת.
איך ניתן לקדם את תקינות פעולת בלוטת התריס?
כדי לקדם את תקינות פעולת הבלוטה יש להכיר בחיוניות של היוד, בהיותו מרכיב קריטי לשם ייצור ההורמונים של בלוטת התריס.
יעניין אתכם גם –
קידום אתרים באינטרנט – המדריך המלא למציאת מילות מפתח טובות
מדריך השלם להתקנת Hotjar בחנויות שופיפיי