הצבת גבולות אצל ילדים – מתי כדאי להציב ומהי החשיבות בלהגיד "לא" לילדנו.
הצבת גבולות לילדים זהו תפקיד המבוגר האחראי שאנו ההורים ממלאים אותו. עד מתי חשוב להציב את הגבול ומתי נוכל לשחרר? , איך נציב גבולות בצורה חכמה?
הצבת גבולות זהו תפקיד מורכב ולא פשוט, הוא גם לא מהנה במיוחד. אך הוא מאוד חשוב להתפתחות הילד ומשפיע מאוד על התפתחותו הרגשית. ילד שמקבל את כל מה שהוא רוצה יהיה לו קשה בעתיד להשתלב חברתית. הוא יבין שהוא אינו יכול להשיג כל דבר שהוא רוצה בקלות כל כך. ברגע שאנחנו ההורים מציבים לילדנו גבולות אנחנו בעצם מעצבים את ה"עמוד שדרה" של ילדנו. הוא יידע להציב לעצמו גבולות פנימיים, הוא יצליח לדחות סיפוקים, ויידע לעמוד על שלו. כל הדברים הללו מתחילים בהצבת גבולות.
איך נעשה הצבת גבולות בצורה חכמה?
בחרו את המלחמות שלכם–
על מנת שנוכל להציב גבולות נכון, אנחנו צריכים לבחור בחוכמה את ה"מלחמות " שאנחנו בוחרים. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו האם זה באמת שווה את הריב? האם אנחנו נהיה עקביים בבחירה שלנו או שפשוט נוותר לו בסוף?
תנו דוגמא אישית–
אין כמו דוגמה אישית מההורים על הגבולות שאנו שמים לעצמנו, לדוגמא; לא נוכל להגיד לילדים שלנו שבשולחן אנחנו אוכלים רק עם סכו"ם ובסוף אמא אוכלת עם הידיים, הילד ירגיש בלבול מסוים.
חוסר עקביות–
ברגע שאנחנו מחליטים משהו, אסור לנו להיות לא עקביים למעשים שלנו, אם החלטתם שכל יום בשעה מסוימת מתקלחים אז נעמוד במילה שלנו. ילד שרואה שיום אחד מתקלחים ויום אחר לא הוא יידע שאפשר "להתחמק" וזה לא המסר שאנחנו רוצים להעביר לילדנו.
הציבו גבולות הגיוניים–
הצבת הגבולות חייבת להיות הגיונית לילד, למשל, לא מדברים עם פה מלא באוכל. זה כלל הגיוני שעומד מאחורי רעיון, אם נדבר בזמן האוכל נוכל להיחנק.
הדדיות אצל בני הזוג–
הצבת גבולות צריכה להיות הדדית בין אמא לאבא. כשאמא אומרת, גם אבא צריך לעמוד מאחוריי מילים אלו, או להיפך, מה שאבא לא מרשה כך גם אמא. אתם בטח מכירים את זה שהילד שלכם מבקש משהו אבא אומר כן ואמא אומרת לא, הילד מבין כך שאבא או אמא יותר מוותרים ואפשר לשחק על זה יותר.
תנו מילה טובה–
הצבת גבולות לא בהכרח צריכה להיות עם תחושה רעה, גם אם ילדכם עדיין לא עשה עדיין מעשה שלא אהבתם, מילה טובה וחיזוק תמיד יעודד ויעזור לביטחון העצמי של ילדכם.
היו נחושים אך לא תקפים או שיפוטיים–
זהו גבול מאוד דק בין השניים אך גם מאוד חשוב. היו נחושים על עמדתכם אך אל תשפטו את ילדכם אם הוא בכל זאת עבר את הגבול, בתור תגובה ראשונה אל תכעסו, נסו לדבר עם הילד בגובה העיניים ולהסביר לו את מחשבותיכם והסבירו למה בכל זאת לא נכון לעבור גבול זה.
השימוש במילה "לא" בעת הצבת גבולות
השימוש במילה "לא" בעת הצבת גבולות יכולה להוביל את ילדכם למרד. לדוגמה: אם ילדכם עולה על השולחן אל תגידו לו לא, במקום, הגידו לו "שים רגליים על הרצפה". ברגע שאתם אומרים לו מה אתם רוצים שהם יעשו הם יבינו יותר מאשר שתסרבו להם ללא תשובה.