ריפלוקס וריפלוקס סמוי אצל תינוקות – איך נזהה ומהם דרכי הטיפול?

פליטות אצל תינוקות הינו דבר מאוד נפוץ, אך מאוד קשה לאבחן האם מדובר בריפלוקס. מה זה ריפלוקס רגיל וריפלוקס סמוי? כיצד זה משפיע על התינוק שלנו?

לרוב התינוקות קורה מצב שבו האוכל עולה מהקיבה לוושט ויכול להתפרץ בצורה של הקאה או פליטה. יותר ממחצית התינוקות חווים ריפלוקס או ריפלוקס סמוי אך לרוב ללא סיבוכים. התופעה לא מסוכנת אם היא מטופלת בזמן, ברגע שיש לכם חשש גשו לרופא לבדיקה מעמיקה יותר כדי למנוע התפתחות של בעיות במערכת העיכול.

מהו ריפלוקס?

ריפלוקס קורה כאשר האוכל מהקיבה עולה לוושט. בתחתית הוושט ישנה טבעת שרירים אשר נסגרת ונפתחת ברגע שאנחנו אוכלים או שותים. כאשר טבעת הוושת לא נסגרת לחלוטין התוכן שיירד לקיבה עולה חזרה ויוצא דרך הפה. אצל תינוקות זה נחשב לפליטות, ברגע שהתינוק פולט יותר מהממוצע ובמשך כמה פעמים ביום (בעיקר אחריי אוכל), זהו מצב שניתן לאבחן. כ-70% מהתינוקות סובלים ממצב זה בחודשים הראשונים לחייהם.

 מה ההבדל בין ריפלוקס לבין ריפלוקס סמוי?

בשונה למצב של ריפלוקס רגיל שבו אנחנו רואים איך התינוק פולט את תכולת קיבתו, ריפלוקס סמוי זה מצב שהתינוק לא פולט בכלל אך האוכל עולה בכל זאת לוושט וגורם לצרבות. נוכל לזהות ריפלוקס סמוי כך:

  • התינוק בוכה רוב שעות היום ללא סיבה נראית לעין
  • התינוק נמצא באי שקט
  • מבקש המון ידיים, לא רגוע כל היום

?מהם הסיבוכים שעלולים לקרות מחוסר טיפול בריפלוקס

  • גרימה למחלת ריאות כמו אסטמה ודלקות חוזרות בריאות ועלולים להוביל גם לחנק ודום נשימה, מצב זה יכול להיגרם עקב שאיפת התכולה החומצית של הקיבה.
  • האטה במשקל עקב סירוב של התינוק לאכול.
  • גרימת הצטלקויות בוושט.

איך ריפלוקס משפיע על תינוקות?

יותר ממחצית התינוקות חווים ריפלוקס וזה טבעי לגמרי. התופעה קוראת לרוב מגיל 4 חודשים ועובר לבד בגיל 12-18 חודשים. זה מאוד נדיר לילדים לסבול מהבעיה בגיל מאוחר יותר, במקרה כזה יכול להיות מחלה  במערכת העיכול.

פליטות והקאות.

פליטות הן דבר טבעי לגמרי אצל תינוקות, למרות זאת, פליטות שיוצאות בכוח יכולות להיות סימן של ריפלוקס או מחלה במערכת עיכול. זה נכון במיוחד אצל ילדים בגיל שנה ויותר שעדיין פולטים בכוח אחרי ארוחות. פליטות של דם או תוכן בצבע צהוב או ירוק, יכול להיות גם סימן למחלה.

סירוב לאכול או קושי לבלוע ולאכול.

התינוק שלכם יכול לסרב לאכול מכיוון שהוא חווה כאב כאשר האוכל מתחיל לעלות מהקיבה ישירות לוושט.

גיהוקים או שיהוקים רטובים.

גיהוק או שיהוק רטוב יכול להיות סימן לריפלוקס. במקרים פחות נפוצים זה יכול להיות מחלה במערכת עיכול.

שיעולים או דלקות בריאות שחוזרות על עצמן.

התינוק שלכם יכול להשתעל בתדירות גבוה מכיוון שהתוכן של הקיבה עולה ופוגע בגב של הגרון. התוכן של האוכל יכול גם להיכנס בשאיפה לריאות או לקני נשימה. וזה יכול להוביל לשיעולים ודלקות בריאות שחוזרות על עצמן. גם מחלות אחרות כמו אסטמה יכולות להופיע כתוצאה מהתופעה. 

מה הטיפול לריפלוקס?

שינוי תנוחה-
טיפול דרך תנוחה היא השארת התינוק במצב אנכי כמה שיותר, השכבה במיטה עם הגבהה ושכיבה בטרמפולינה. אלו תנוחות שיעזרו לתינוק להשאיר את הראש למעלה וכך לגרום למזון להישאר בקיבה.

טיפול בתזונה-
ישנם  מספר פורמולות חלב שמטרתם הוא לטפל במצב, למשל: נוטרילון AR. תרכובות חלב אלו יותר "כבדים" לעיכול והם נשארים יותר זמן בקיבה, מה שמונע למזון לעלות חזרה לוושט. אך ישנם תופעות לוואי אחרות ממתן תרכובות חלב אלו כמו, עצירות או שלשול וכאבי בטן. תחלופה אחרת הינה להוסיף מעט קורנפלור לתמ"ל וכך לגרום לחלב להיות יותר סמיך. אך אל תנסו זאת מבלי להתייעץ עם רופא, רק רופא יכול להפנות אתכם לתזונה הנכונה. 

ניתוח-
טיפול פולשני הוא טיפול למקרים נדירים בלבד. הרופא מעביר הפנייה לניתוח ברגע ששאר הטיפולים החלופיים נכשלו. בניתוח מטמיעים שסתום מלאכותי המונע עליית מזון דרך הוושט. 

לסיכום

ברוב המקרים, מצב זה חולף עם הגיל ולא נשאר כלל סכנה בהמשך, בכל מקרה עדיין חייב לטפל במידי כדי למנוע סיבוכים של מחלות היכולות להתפתח עקב ריפלוקס.

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button