קרן השתלמות – מהי ומדוע היא מצרך חובה לכל עצמאי ושכיר

קרן השתלמות מכשיר החיסכון המומלץ לשכירים ועצמאיים. איך בוחרים קרן השתלמות למורים ועובדי הוראה, מסלול המתאים ואילו הטבות מקבלים.

קרן השתלמות היא המכשיר חיסכון היחידי שבו ישנם הטבות מס על ההפקדות. הקרן מיועדת לחיסכון בטווח בינוני עד ארוך ומיועדת בעיקר לשכירים ולעצמאים, כמו כן מושבים וקיבוצים יכולים להצטרף לקרן השתלמות על מנת לחסוך כסף עבור חברי הקיבוץ או המושב ואפילו ניתן לקחת קרן השתלמות למורים. את הרווחים והחיסכון שנצברו ניתן לפדות לאחר 6 שנים או במקרים מסוימים לאחר 3 שנים (לצורך השתלמות מקצועית או בעת הגעה לגיל הפנסיה).

אין חובה למשוך את החסכונות מהקרן, כך שניתן להמשיך לצבור תשואה בקרן וליהנות מאפקט ריבית דריבית. כמו כן בקרן ההשתלמות ישנה האופציה לקחת הלוואה ללא ריבית על החסכונות שנצברו עד גובה מקסימלי של 80% מתוך החיסכון הנזיל ועד 50% אחוז מתוך החיסכון הלא נזיל. 

מי יכול להצטרף לקרן השתלמות וכיצד

שכירים:

 שכיר כיום לא יכול להצטרף לקרן השתלמות על דעת עצמו וחייב בהסכמת המעסיק. נכון להיום החוק לא מחייב את המעסיקים לפתוח לעובדיו קרן השתלמות. ישנם מקומות עבודה וענפים במשק המחויבים על ידי הסכם קיבוצי וצווי הרחבה לפתוח קרני השתלמות לעובדים. מומלץ להכניס דרישה לפתיחת הקרן כאשר מנהלים משא ומתן על השכר מאחר וזו בין ההטבות הסוציאליות הטובות ביותר אשר אתם יכולים לקבל. אם בחוזה העסקה שלכם אין יזכור על קרן השתלמות, מומלץ לדרוש אותה לאחר תקופת העסקה במהלך משא ומתן על העלאת השכר.

עצמאים: 

לעובד עצמאי הבחירה להפריש לקרן השתלמות נמצאת בידיו. אם עובד עצמאי כן מעוניין בקרן הוא הינו זכאי להטבות מס (בכפוף לתקרת המס) על הפרשותיו לקרן. 

עובדי הוראה (קרן השתלמות למורים ולגננות וכו'): 

קרנות של עובדי הוראה כמו קרן השתלמות למורים לדוגמא לא נועדו למטרת חיסכון. עובדי הוראה נוהגים להשתמש בכספים של החיסכון לשנת שבתון או השתלמות בא עובדי הוראה לא עובדים בתפקיד שלהם. במקרים מסוימים עובדי הוראה יכולים לפדות את הקרן שלא לצורך של השתלמות או שנת שבתון.

ישנם שני סוגים של קרנות השתלמות לעובדי הוראה:

  • קרן השתלמות למורים ולגננות
  • קרן השתלמות למורי סמינרים, מפקחים ומורי תוכניים

קרן השתלמות לעובדי הוראה מורכבת מהפרשות של 12.6% מסך המשכורת, 4.2% על חשבון העובד ו8.4% על חשבון המעסיק.

השוואות בין קרנות השתלמות השונות

רצוי לבצע בדיקות תשואה של הקרנות בפרקי זמן של כ6 שנים או יותר. כמה דגשים לגבי השוואות של קרנות השתלמות:

  • יש לבדוק את גובה דמי הניהול בהשוואה לממוצע
  • לחפש מדד שארפ (Sharpe ratio) גבוה על מנת לאתר קרנות יציבים.
  • לבדוק תשואה מול רמת סיכון ולבחור את המתאים ביותר בשבילכם.
  • יש לקחת בחשבון יתרת נכסים שהחברה מנהלת

אילו פעולות ניתן לבצע בקרן השתלמות

הלוואה על חשבון החסכונות בקרן

קרן השתלמות מאפשרת לקחת הלוואה מתוך הסכום הצבור בא, זאת בכפוף לתקנות ונהלי החברה בא היא מתנהלת. בהלוואות של קרן הפנסיה אין עמלות ודמי טיפול, בנוסף הריבית יחסית נמוכה בהשוואה להלוואות בנקאיות וחוץ בנקאיות.

על פי החוק היבש:

ישנם שני סוגי הלוואות שניתן לקבל מקרן השתלמות. הלוואה על החיסכון הנזיל והלוואה על חיסכון הלא נזיל. 

חיסכון נזיל – חיסכון אשר חלפו 6 שנים מיום הפקדה הראשונה בקרן.

חיסכון לא נזיל – חיסכון אשר לא חלפו 6 שנים מיום הפקדה הראשונה בקרן.

הלוואה לחוסך בעל קרן נזילה יינתן בגובה של עד 80% מגובה הסכום הצבור הקרן. הלוואה לחוסך בעל קרן לא נזילה תינתן בגובה של עד 50% מגובה הסכום הצבור בקרן.

בפועל המצב הוא שכל בית השקעות וחברה המנהלת קרנות השתלמות קובעת הגבלות לפי היבטים המקצועיים שלה על מנת להגן על בית ההשקעות והחוסכים. כל חברה בוחרת לעצמה את הנהלים שלה לקבלת הלוואות, לכן ישנם מסלולים שאינם זכאים לקבל הלוואות, כמו גם סכום מינימלי אשר לא ניתן ללוות פחות ממנו.

ובכל זאת אם אתם זקוקים להלוואה מידית, הלוואה מקרן השתלמות היא חלופה מצוינת להלוואה בנקאית וחוץ בנקאית מאחר והריבית בה נמוכה והפריסה נוחה. 

חסרונות בהלוואה מקרן השתלמות: 

  • לא ניתן להעביר את החסכונות לחברה אחרת עד לסיום תשלומים וסגירת הלוואה קיימת.
  •  לא ניתן למשוך את שארית הסכום עד לסיום תשלומים וסגירת ההלוואה במלואה.
  • בתקופות של משבר כלכלי בית השקעות עשוי להגביל את היכולת של חברי הקרן ללוות ממנה.

 משיכת חסכונות

ישנם שלושה אפשרויות:

  • משיכת כספים לאחר 6 שנים מההפקדה הראשונה – פתור ממס רווח הון
  • משיכת כספים לפני הזמן – כרוך בתשלום מס הכנסה לפי מדרגת המס (חיוב במס יחול רק על החלק של המעסיק, שכן חלקו של העובד נוקה בעת תשלום השכר)
  • משיכת כספים לאחר 3 שנים ללא תשלום מס אם אחד התנאים מתקיימים:
  1. הגעה לגיל פרישה שנקבעה בחוק
  2. משיכה הכסף לצורך השתלמות העומד בתנאים שנקבעו בחוק (לימודים לסיווג מקצועי, קורסים מקצועיים מרוכזים בישראל או בחו"ל, סיורים מקצועיים, ועידות בחו"ל.

מומלץ לא למשוך את כספי הקרן מאחר ולקרן השתלמות יתרונות מס רבים, ובנוסף מומלץ לצבור את החסכונות ולתת לריבית דריבית לעבוד בשבילכם וליהנות מצמיחה של תשואה המתקבלת עם השנים. 

חשוב לדעת – מותר למשוך חלק מהחסכונות בקרן ההשלמות ולהמשיך לחסוך את השאר, החיסרון הוא שבמקרה הזה קרן ההשלמות נסגרת להפקדות חדשות. מה שאומר שאם תרצו להמשיך להפקיד, תצטרכו למצוא קרן חדשה.

משיכת חסכונות תוך השלכת וותק

 

השלכת וותק (החלת וותק) הינו מצב בו מעבירים מקרן וותיקה ונזילה לקרן חדשה הלא נזילה את הוותק של הקרן הוותיקה מה שמאפשר למשוך כספים לפני הזמן מהקרן ללא תשלום מס משיכה.כלומר חוסך אשר בבעלותו 2 חשבונות קרנות השתלמות רשאי לבקש מבית ההשקעות להחיל את הוותק על החשבון הלא נזיל כדי לא לשלם מס משיכה שישנה בקרן השתלמות הלא נזילה (שלא עברו 6 שנים מאז הפקדה הראשונה)

דגשים שחשוב לדעת:

  • אחת מין הקרנות של החוסך חייבת להיות במעמד "שכיר"
  • השלכת וותק מהקרן הנזילה יכולה להתבצע באופן חד-פעמי, לכן אם ברשותכם כמה קרנות השתלמות לא נזילות, תצטרכו להחליט רק על אחת.
  • השלכת וותק סוגרת את הקרן הוותיקה להפקדות, בנוסף לא ניתן יהיה למשוך כספים מהקרן הוותיק עד משיכת כל החסכונות במלואם מהקרן החדשה אליה הושלך הוותק.
  • לא ניתן להשליך וותק, אם נמשכו כספים מהקרן הוותיקה.
  • לאחר השלכת וותק חייבים למשוך במלואם את החסכונות מהקרן החדשה עליה הושלך הוותק.

מתי כדאי לשקול השלכת וותק?

  • במקרים בהם נפתחה קרן השתלמות ונשכחה, השלכת וותק תסייעה לכם במשיכת הכספים ללא תשלום מס.
  • במקרים בהם בקרן החדשה ישנם יותר חסכונות מאשר בקרן וותיקה והנכם זקוקים לסכום מידית.

קביעת מוטבים ומשיכת כספי חוסך שנפטר

במקרה של פטירה אך ורק מוטב המעודכן בנתוני בית ההשקעות יוכל לגשת ולמשוך את חסכונותיו של הנפטר. בחירת מוטב מתבצעת בעת הצטרפותו של החוסך וניתנת לשינוי בכל עת, בדרך כלל על ידי מילוי טופס בחברה או באזור האישי בחברה בא מנוהלת הקרן. שינוי מוטב קורה בעיקר במצבי לידת ילדים נוספים אך גם גירושין והתאלמנות, כמו כן בן זוג חדש וכן הלאה. 

במקרה של מוות ניתן למשוך כספים מהקרן במיידי וללא מס עד תקרת ההפקדה. המשיכה מתבצעת על ידי המוטב אשר מגיש בקשה לבית ההשקעות. בנוסף יש להדגיש שיורש ומוטב זה שני דברים שונים. אם יורש אינו רשום כמוטב, הוא יצטרך להוכיח את זכאותו לקבלת חסכונותיו של הנפטר, לעומת מוטב רשום אשר יוכל לקבל את כפסי הקרן במיידי גם אם אינו רשום כיורש לשאר העיזבון.

מעבר בין מסלולי השקעה

רמות הסיכון של מסלולי השקעה נוצרים על ידי מדיניות ההשקעה וניירות הערך העיקריים הנסחרים בה. מסלולים העיקריים הם:

  • מסלול אג"ח – כאשר רוב ההשקעה הולכת על אגרות חוב ממשלתיות (אג"ח) ובנוסף מכיל מניות באחוזים קבועים מראש לדוגמא 20%.
  • מסלול צמוד מדד – מסלול אשר מחקים את המדדים המקובלים.
  • מסלול כללי – 35% מניות ובנוסף ניירות ערך מגוונות.

כל המסלולים כוללים בתוכם תתי מסלולים. 

מעבר לקרן השתלמות אחרת

על מנת להגביר תחרות ולאפשר לחוסכים לעבור בין קרנות השתלמות בקלות, המדינה קבעה מדיניות בא ניתן לעבור בין קרנות השתלמות, גם אם הן נמצאות תחת חברות שונות. וזאת מבלי לפגוע בוותק של הקרן ולשלם מס, קנסות ואו עמלות. בפעולה פשוטה של מילוי תופס הקרן החדשה תדאג להעברת הכספים לקרן החדשה. 

חשוב לזכור: שכיר על מנת שיקבל הפרשות מעסיק לקרן החדשה, חייב לעדכן את המעסיק או כוח האדם על שינוי הקרן לחדשה, זאת לאחר שהצטרף וקיבל אישור על כך.

הטבות מס בקרן השתלמות

הטבות מס לשכירים:

  • ישנו מס על הפרשות העובד, אך עם זאת אין מס על הפרשות המעסיק עד לתקרה של אותה השנה.
  • כסף שהופקד עד לתקרת ההפקדה ונמשך לאחר לפחות 6 שנים מאז ההפקדה הראשונית מוטב במס רווח הון.

הטבות מס לעצמאים:

  • פטור ממס רווח הון על כסף המצוי בקרן השתלמות העומד על 25% (בתנאי שהופקדו לקרן סכום שנתי שלא עולה על התקרה השנתית ולאחר 6 שנים הכסף נמשך).
  • הפקדות עד לתקרת ההפקדה יהיו הוצאה מוכרת עבור מס הכנסה.

נכון ל2021 תקרת שכר שנתי הוא 188,544 ש"ח (ממוצע חודשי 15,712 ש"ח)

קרן השתלמות – שכירים

הצטרפות לקרן השתלמות כשכיר – כל מה שחשוב לדעת

שכיר אינו יכול להצטרף לקרן מבלי אישור ממעסיקו. אם סוכם בתנאי עבודה על הפרשות לקרן השתלמות, על השכיר ליידע את מעסיקו, באיזה קרן הוא מעוניין שיופרשו לו כספים. חשוב להדגיש, העובד זכאי לבחור את קרן ההשתלמות שהוא מעדיף והמעסיק אינו יכול להגביל אותו. בעת ההצטרפות תצטרכו למלא טפסים ומסמכים, בהתאם לדרישות.

ישנם אנשים שהצטרפו למספר קרני השתלמות כתוצאה מהצעות או לחץ במקום עבודה חדש. זכרו שזאת זכותכם לבחור ולערוך השוואה בין קרנות השתלמות ולעבור בהתאם או להישאר בקרן הנוכחית שלכם.

הפקדה לקרן בתור שכיר

עובד שכיר רשאי להפריש עד 2.5% ממשכורתו לקרן השתלמות והמעסיק יפריש פי 3 ועד 7.5% ממשכורתו של השכיר, וזה עד לתקרת משכורת הקבועה באותה השנה.

הפרשות בזמן חופשת לידה

אם עובדת עבדה אצל מעסיק 6 חודשים לפני היציאה לחופשת לידה, על המעסיק להפריש לקרן גם בעת יציאת העובדת לחופשה, וזאת למשך כל התקופה המזכה את העובדת לדמי חופשת לידה( נכון להיום 15 שבועות). המעסיק אינו מחויב להפריש לקרן אם חופשת הלידה מתארכת מעל ל15 שבועות. הכללים זהים במקרה של גבר היוצא לחופשת לידה.

הפרשות במילואים

כאשר עובד שכיר יוצא לתקופת מילואים, המעסיק מחויב להמשיך להפקיד לקרן, בנוסף לנכות את חלקו של העובד לטובת הקרן. 

 חופשה ללא תשלום (חל"ת)

לאחר הוצאת העובד לחל"ת, המעסיק אינו מחויב להפריש כספים לקרן במהל החופשה ללא תשלום, וזה בתנאי שבהסכם העבודה או בהסכם הקיבוצי לא הוסכם אחרת. בקרן השתלמות אין חובת הפקדה חודשית לכן ניתן להשלים הפקדות עד סוף שנה. 

הצטרפות לקרן השתלמות כעצמאי – כל מה שחשוב לדעת

כעצמאיים זוהי בחירתכם אם להצטרף לקרן השתלמות או לא. עובד עצמאי המעוניין להצטרף לקרן, יצטרך לפנות לחברה המנהלת את הקרן אליה הוא מעוניין להצטרף, ולמלות את הטפסים הנדרשים. בכל קרנות השתלמות יהיה עליו לצרף צילום תעודת עוסק (מורשה או פטור).

הפרשות לקרן כעצמאי

בכפוף לתקרה הקבוע בחוק, עצמאי יחליט בעצמו מתי וכמה יופקד לקרן. עובד עצמאי רשאי לבחור אם לפצל את ההפקדות או להפקיד באופן חד שנתי. גובה ההפקדה המרבי לא יעלה על 4.5% מהכנסתו החייבת ועד התקרה הקבועה בחוק.

הצטרפות לקרן השתלמות כעובדי הוראה

על מנת להצטרף לקרן, על עובד הוראה להצטייד במסמכים המעידים על העסקתו באחוז המשרה הנדרש, במוסד לימודי המתאים לסוג הקרן. ההצטרפות לקרן נעשית בשני מועדים, בינואר ובספטמבר של כל שנה.

על עובדי הוראה חלים כללים מעט שונים מלקוחות אחרים, מכיוון שעובדי הוראה מקבלים את כספיהם מהחיסכון כמענק חודשי ומימון לימודים, על מנת לפרנס אותם במהלך שנת שבתון והשתלמות.

לעובדי הוראה קיימות כיום שלוש אופציות לקרנות השתלמות:

לעובדי הוראה מעל גיל 55 המתקרבים לפרישה ישנה אופציה להצטרף למסלול מקוצר. במסלול המקוצר ישנם כללים זהים לקרנות השתלמות רגילות של שכירים.

הפרשות לקרן בתור עובד הוראה

סך הפרשות לקרן השתלמות עומדת על 12.6% ממשכורתו ועד תקרת ההכנסה הקבועה בחוק לאותה שנה. סך ההפרשות מורכב מהפרשות מעסיק בגובה של 8.4% ממשכורתו של הועבד בנוסף ל4.2% מהפרשות העובד מגובה השכר שלו. 

משיכת החסכונות מקרן השתלמות

עובדי הוראה צוברים כספים על מנת לצאת להשתלמויות או לשנת שבתון המיועדת להשתלמויות. החסכונות לעובדי הוראה לא נועדו לשמש אותם כחיסכון כללי. יציאה להשתלמות או שנת שבתון אפשרית לאחר 6 שנים ברוב המקרים, ישנם קרנות השתלמות המאפשרות לעובדי הוראה לצאת להשתלמות בתום תקופה של 3 שנים. אם גיל המורה עולה על גיל 61 חברה המנהלת את הקרן עשויה לא לאפשר לו לצאת לשנת שבתון לאחר 6 שנים. 

חשוב לדעת עובד הוראה אשר החל להפקיד לקרן בינואר, יוכל לצאת להשתלמות רק לאחר 6 שנים ו8 חודשים.

הטבות מס לעובדי הוראה

בעת הפקדה ומשיכה עובדי הוראה בדומה לשכירים, מקבלית הטבות מס:

  • הפקדות של עובד ההוראה עצמו והפקדות מעבר לתקרה חייבות במס (לפי מדרגת המס של שכר העובד). הסכום שהמעסיק מפקיד עבור עובד ההוראה, פטור ממס הכנסה, וזאת בהתאם לתקרה הקבועה בחוק לאותו השנה.
  • בעת קבלת הכסף לאחר 6 שנים (במהלך השתלמות או שנת שבתון), הכסף פטור ממס הכנסה.
  • פטור ממס רווח הון על הפקדות (עד לתקרת ההפקדה), בעת משיכת החסכונות לפי הכללים בסעיף הקודם. משיכה של חסכונות שלא עומדים בכללים, חייבים במס של 48%. בנוסף משיכת רווחים על הכסף שהופקד מעל לתקרת ההפקדה חייבים במס רווח הון של 25%.

קרנות השתלמות לאוכלוסיות מיוחדות

קרן השתלמות לעובדי מדינה

לא כל הקרנות זמינות לכלל הציבור. ישנם קרנות אשר זמינות רק לעובדי מדינה ותאגיד ממשלתי המנוהלת על ידי החברה לניהול קרן השתלמות לעובדי המדינה בע"מ. מדינת ישראל בשיתוף של הסתדרות העובדים הכללית החדשה נמצאים בבעלות על הקרן. עובדי מדינה ותאגיד ממשלתי יכולים להחליט בין להצטרף לקרן של עובדי המדינה או כל קרן אחרת.

קהלי יעד נוספים

ישנם עוד קרנות השתלמות שלא פתוחים לקהל הרחב ומיעודים ספציפית לקהל מסוים. ישנם כמה עיקריים כגון:

  • קרן השתלמות לעובדי חברת חשמל
  • קרן השתלמות להנדסאים וטכנאים
  • קרן השתלמות לאחים ואחיות

בנוסף ישנם עוד מגוון קרנות המיועדות למקצועות ספציפיים ואו למקומות עבודה מסוימים. קרנות השתלות אלה מציעות בדרך כלל דמי ניהול נמוכים והטבות אחרות. קהל יעד של אותם קרנות יכול לבחור להצטרף אליהם, או לבחור בקרן אחרת שמתאימה יותר לרמת סיכון ותשואה, מסלולים וכן הלאה. 

במילים אחרות הצטרפות לקרן השתלמות ייעודית היא לא חובה, וחוסך אשר לא מרוצה יכול תמיד לעבור לקרן אחרת.

סיכום

לקרן השקעות יתרונות רבים, היתרון הגדול ביותר כמו שקראתם הוא הטבות המס המאפשרות להגדיל את הרווחים. קרן השתלמות היא האופציה הטובה ביותר לחיסכון בטווח בינוני וארוך שנותן את האפשרות לפדותו תוך מספר שנים מועט. בנוסף קרן השתלמות לא דורשת מהלקוח להתערב בניהול ההשקעות.

עוד יתרון חשוב, החוסך אינו חייב להיות מומחה השקעות מכיוון שבקרן ניתן למצוא מסלול מתאים ולעבור מסלול בקלות ובחינם לפי הצורך. מומלץ לחוסך לערוך השוואות קרנות השתלמות והשוואות תשואה ודמי ניהול כדי להתאים את קרן ההשתלמות לצרכים שלכם.

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך:

משכנתא – כל מה שרציתם לדעת אבל פחדתם לשאול

טיפול בצרבת – איך למנוע ולטפל בצרבת בדרך טבעית

עלול לעניין אותך גם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button